poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Coconut-poppy seed homemade granola | Domowa granola kokosowo-makowa


Granola is a great way to start a day. But the one you get a grocery store is full of suspicious ingredients that make it little less healthy. You need only about 40 minutes start to finish to prepare your own granola and the ingredients we chose make it not only healthy but also incredibly and delicious!

Ingredients:
  • 3 cups oats
  • 1/2 cup oat bran
  • 1 1/2 cups shredded coconut
  • a handful of pumpkin seeds
  • 1/2 cup flaked almonds
  • 3 tablespoons poppy seeds
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • 1/2 teaspoon pumpkin spice
  • 2 large tablespoons of honey
  • 2/5 cup (100ml) milk
  • about 4 tablespoons water
Preparation:

Preheat oven to 340 degrees F.

In a large bowl, combine all dry ingredients: oat flakes, bran cereal, pumpkin seeds, poppy seeds, cinnamon and mixed spice. You can roast desiccated coconut and almonds on a dry frying pan and before you combine it with the rest of the ingredients.

In a separate bowl, mix the milk with water and honey. Pour over dry ingredients and mix well.

Spread evenly on a baking pan lined with baking paper (or aluminum foil) and place in the oven. Bake for about 30 minutes, don't forget to toss them (at least once - halfway through). Granola should be lightly browned.

When you get the desired effect, remove from the oven. Set aside to cool.

Taste best served with yogurt, milk, or solo.

Enjoy!
____________________________

Granola to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Ale ta, którą kupujesz w sklepie pełna jest podejrzanych składników, które sprawiają że jest nieco mniej zdrowa. Tylko ok. 40 minut dzieli Cię od przygotowania własnej wersji, a składniki które wybrałyśmy są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne!

Składniki:
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • garść pestek dyni
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 3 łyżki maku (suchego)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 duże łyżki miodu
  • 2/5 szklanki (100ml) mleka
  • ok. 4 łyżek wody
Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.

W dużej misce połącz wszystkie suche składniki: płatki, otręby, pestki dyni, mak, cynamon i przyprawę korzenną. Wiórki kokosowe i migdały możesz lekko podprażyć na suchej patelni i wymieszać z resztą składników.

W osobnym naczyniu zmieszaj mleko z wodą i miodem. Tak przygotowaną mieszanką zalej suche składniki. Całość dobrze wymieszaj.

Rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub folią aluminiową) i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 30min, pamiętając o przemieszaniu w połowie wyznaczonego czasu. Granola powinna się lekko zarumienić, ale nie podpiec.

Kiedy uzyskasz odpowiedni efekt wyłącz piekarnik i wyjmij blachę z pieca. Odłóż na bok, aby owsianka lekko ostygła.

Najlepiej smakuje z jogurtem, mlekiem, lub solo.

Smacznego!