We just realized that we have only two recipes with fish as main character on your blog.
So we came up with idea for super easy Thai-style salmon .
3 servings
Salmon:
- 3x7 oz salmon fillets
- 5 Tbsp extra virgin olive oil
- Pinch of salt and pepper
- 4 tbsp soy sauce
- 2 tsp freshly minced ginger
- 4 cloves garlic, minced
- 1 cup cilantro or parsley, chopped
- Juice and zest of 1 lemon
Spinach salad:
- 3 cups fresh baby spinach
- 3 tbsp of olive oil
- 1 tbsp lemon juice
- 1 tsp honey
- 1 tsp mustard
- 1 chili pepper (optional) - sliced
- salt and pepper
Preparation:
Combine the soy sauce, ginger, garlic, olive oil, cilantro, lemon juice and zest in a bowl and whisk together. Place salmon fillets in a bowl and cover with marinate and put it in a fridge for 1 to 2 hours.
When salmon is in the fridge prepare dressing. Combine: olive oil, lemon juice, honey, mustard and sliced chili and whisk until dressing is smooth. Few minutes before serving mix dressing with baby spinach.
Heat the grill, place salmon rings on it and cook for about 5-6 minutes per side.
Remove fish from grill when its ready and serve over top of baby spinach salad.
Enjoy!
_________________________________________________________________
Właśnie zdałyśmy sobie sprawę, że na naszym blogu są tylko dwa przepisy z rybą w roli głównej. Dlatego wpadłyśmy na pomysł bardzo prostego tajskiego łososia, którego podałyśmy z sałatką z młodego szpinaku.
Składniki:
3 porcje
Łosoś:
- 3 x 200g filetu z łososia
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki świeżo tartego imbiru
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 szklanka kolendry lub pietruszki, posiekanej
- sok i skórka z 1 cytryny
Sałatka ze szpinaku:
- 3 szklanki świeżego młodego szpinaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 papryczka chili (opcjonalnie) - pokrojona w cieniutkie plasterki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
W misce połącz sos sojowy, imbir, czosnek, oliwę z oliwek, kolendrę, sok i skórkę z cytryny. Umieść łososia w marynacie i wstaw do lodówki na 1 do 2 godzin.
Kiedy łosoś jest w lodówce przygotuj dresing. Połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, musztardę i pokrojoną chili i mieszaj aż dresing będzie miał gładką konsystencje. Kilka minut przed podaniem dopraw dresingiem młody szpinak.
Rozgrzej grill/patelnię grillową, umieść na niej dzwonki łososia i smaż około 5-6 minut z każdej strony.
Zdejmij rybę z grilla, gdy już jest gotowa i serwuj na sałatce z młodego szpinaku.
Smacznego!
przepiękne zdjęcia....
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
Usuńfantastyczna marynata <3 zamiast na patelnię wrzuciliśmy łososia do piekarnika na ok 25 min, 170 stopni, wyszedł rewelacyjny. sałatka też niczego sobie. jak na jednodaniowy obiad trochę za mało :) świetna propozycja na kolację
OdpowiedzUsuńZgadzam się, marynata jest najlepsza! Dawno tak dobrego łososia nie jadłam. Tylko, że zamiast sałatki podałam go z ryżem, fasolką szparagową i sosem z pasty curry i mleczka kokosowego. Cudo, polecam ;)
OdpowiedzUsuń