Another recipe in a series of spring
desserts, refreshing and delicate. Fluffy meringue gently spiced with nutmeg, sweet&sour lemon curd and silky mascarpone cream, everthing decorated
with strawberries! Someone is not tempted?
Ingredients:
Meringue:
- 6 egg whites
- 8.8 oz icing sugar
- 1 tablespoon potato starch
- 1 teaspoon lemon juice/vine vinegar
- ½ teaspoon nutmeg
- pinch of salt
Lemon Curd (if you do not have
time to prepare home made lemon curd just buy one):
- 4 egg yolks
- 5.3 oz sugar
- ¼ cup water
- 90g butter
- 2 lemon (zest and juice)
Cream:
- 17.6 oz mascarpone
- 7 oz heavy cream (30%)
- 2 tablespoons granulated sugar
+ 500g strawberries for decoration
Preparation:
Meringue:
Preheat the oven to 290 degrees F.
In a large bowl beat egg whites with a pinch of salt until stiff. Constantly beating, add the
powdered sugar, spoon after spoon. When you finish with the sugar, add a tablespoon of
starch and mix thoroughly. At the end add lemon juice/vinegar and for the
last time mix well.
Draw three
circles on baking paper (outline a round 8" baking form). Divide the meringue
dough between three circles and smear it as evenly as you can. Bake the
meringue for an hour. When you turn off the oven, open it's door and let the meringue
cool down slowly.
Lemon
Curd:
In a pot, over low-high heat, place the egg yolks,
sugar and water and heat until sugar dissolves completely. Add butter, zest and juice of two lemons and bring to boil. Cook, stirring constantly, until the sauce
thickens (it will take about 10 minutes). Remove the sauce from the heat and
let it cool for a moment, then pour it through a sieve (it will have a smooth
consistency). Leave to cool completely. If the sauce is too thick you can
add some lemon juice or water.
Cream:
Place all the ingredients for cream in
a bowl and mix thoroughly until smooth.
Prepare the cake (it's best to prepare the cake just before serving):
Place first meringue on the plater, cover it with a third of the cream. Pour a third of lemon curd over cream (making
flourishes) and then cover with second meringue. Repeat this step twice. Cover the
top with strawberries cut into quarters
and halves . You can do this any way you prefer or just follow the
pictures. Serve right away!
Enjoy!
___________________________________________________
Kolejny
z serii wiosennych deserów, odświeżający i delikatny. Puszysta beza delikatnie
przyprawiona gałką muszkatołową, kwaśno-słodki lemon curd i jedwabisty krem z
serka mascarpone, a to wszystko udekorowane truskawkami!
Czy jest ktoś kto się nie skusi?
Czy jest ktoś kto się nie skusi?
Składniki:
Beza:
- 6 białek
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny/ocet winny
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Lemon
Curd (jeśli nie macie czasu go robić, użyjcie kupnego):
- 4 żółtka
- 150g cukru
- ¼ szklanki wody
- 90g masła
- 2 cytryny (skórka i sok)
Krem:
- 500g serka mascarpone
- 200g śmietany (30%)
- 2 łyżki cukru pudru
+
500g truskawek do dekoracji
Przygotowanie:
Beza:
Rozgrzej
piekarnik do 140 stopni C.
Do
dużej miski wbij białka i ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie ciągle
ubijając dodawaj cukier puder, łyżka po łyżce. Kiedy dodasz cały cukier, dodaj
łyżkę skrobi i dokładnie wymieszaj. Jako ostatni składnik dodaj sok z
cytryny/ocet winny i ostatni raz dokładnie zmiksuj składniki.
Na papierze do
pieczenia narysuj 3 okręgi (obrysuj okrągłą blachę do pieczenia o średnicy
około 20 cm). Gotową masę bezową podziel między 3 partie i rozsmaruj ją w
obrębie okręgów. Piecz bezę przez godzinę. Po wyłączeniu piekarnika, uchyl go i
pozwól bezie powoli stygnąć.
Lemon Curd:
W
garnuszku umieść żółtka, cukier i wodę i podgrzewaj do całkowitego
rozpuszczenia cukru. Dodaj masło oraz skórkę i sok z cytryny i
doprowadź do zagotowania. Gotuj stale mieszając, aż sos zgęstnieje (zajmie to
około 10 minut). Zdejmij sos z ognia,
daj mu chwile ostygnąć, następnie przelej go przez sito (dzięki temu będzie
miał gładszą konsystencję). Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Jeśli sos wyda
Ci się zbyt gęsty możesz dodać do niego trochę soku z cytryny bądź wody.
Krem:
Składniki
na krem umieść w misce i dokładnie połącz za pomocą miksera na gładką masę.
Przygotowanie
tortu (*tort najlepiej złożyć tuż przed podaniem):
Umieść
pierwszy blat na platerze, wyłóż na niego 1/3 kremu i polej 1/3 lemon curdu (robiąc "esy-floresy") następnie przykryj następnym blatem bezowym. Powtórz tę czynność 2 razy. Na
wierzch tortu (po polaniu lemon curdem) wyłóż pokrojone w ćwiartki i
połówki truskawek. Możesz to zrobić w dowolny sposób lub po prostu kierując się
zdjęciami. Serwuj od razu!
Przepysznie się prezentuje. Z chęcią spróbowałabym takiego tortu.
OdpowiedzUsuń