poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Super cheesy lasagne | Mocno serowa lazania



Who doesn't love lasagne? Exactly! This is why we decided that it is a must have on our blog. This lasagne is super cheesy, delicate and moist. Definitely worth trying :) 

Ingredients:

Tomato sauce:

  • 3 tablespoon olive oil
  • 2 medium onions (finely chopped)
  • 3-4 cloves of garlic (finely chopped)
  • 500 g minced meat
  • 500 g of tomato puree
  • 400 g tinned tomatoes (the ones already cut into pieces)
  • 3 tablespoons of tomato paste
  • large handful of fresh basil (chopped)
  • 2 teaspoons dried oregano
  • 1 bay leaf
  • 2 teaspoons sugar
  • 1/2 tsp dried chilli flakes
  • 1/2 teaspoon chili /cayenne pepper

Other ingredients:

  • about 15 leaves lasagne sheets
  • 16 oz ricotta cheese
  • 10 oz grated white mozzarella cheese
  • 1 cup grated Parmesan cheese
  • 2 eggs
  • salt and pepper

Preparation:

In a large pot, heat the oil over medium-high heat. Place onion and garlic in the pot and cook until onion is tender (about 5 minutes). Add the meat and mash with a wooden spoon. Cook, stirring frequently, until the meat is ready. Add the tomato puree, canned tomatoes, tomato paste, basil, oregano, bay leaf, sugar and chili. Mix well all the ingredients, cover the pot and simmer for about 15 minutes. Try and season to taste with salt and pepper. Set aside.

In a large bowl, mix the ricotta cheese with 3/4 cup Parmesan cheese. Break in the eggs, season with salt and pepper and mix thoroughly.

At the bottom of a casserole dish (about 12x8 inch) place a few tablespoons of the tomato sauce so that the bottom is lightly covered. Then place the 4-5 lasagne sheets (depending on how much you can fit). Spread 1/3 of the ricotta over lasagne sheets. Sprinkle with 1/4 of mozzarella and cover all with 1/3 of tomato sauce. Repeat these steps for all layers. On top of the lasagna (tomato sauce should be the last layer) lay off the rest of the mozzarella and remaining 1/4 cup Parmesan cheese. Cover the lasagna with foil.

Preheat oven to 180 degrees F. Put the lasagna in the oven and bake for 1 hour (covered). Remove the foil and bake for additional 30 minutes until the cheese is nicely browned and the surface starts to sizzle. Before serving, let it cool for about 15 minutes.

Enjoy!

_________________________________________________________________________________

Czy jest ktoś kto nie lubi lazanii? Dokładnie! Własnie dlatego stwierdziłyśmy, że musimy mieć na naszym blogu przepis na pyszną lazanie. Ta jest bardzo mocno serowa, delikatna i soczysta.
Przepis wart wypróbowania!

Składniki:

Sos pomidorowy:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 średniej wielkości cebule (drobno posiekane)
  • 3-4 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 500 g mięsa wołowo-wieprzowego
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 400 g pomidorów z puszki (krojonych)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • duża garść świeżej bazylii (posiekana)
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki płatków suszonego chili
  • 1/2 łyżeczki chili/pieprzu cayenne 

Inne składniki:

  • około 15 płatów makaronu na lazanie
  • 500 g sera ricotta
  • 300 g tartej białej mozzarelli 
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 2 jajka 
  • sól i pieprz 
Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć cebulę z czosnkiem i smaż, aż cebula zmięknie (około 5 minut). Dodaj mięso i rozgnieć drewnianą łyżką. Smaż często mieszając, aż mięso będzie gotowe. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano, liść laurowy, cukier oraz chili. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, przykryj garnek i duś około 15 minut. Spróbuj i przypraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na bok.

W dużej misce wymieszaj ricottę z 3/4 szklanki parmezanu. Wbij jajka, przypraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Na dnie naczynia żaroodpornego (o wymiarach ok. 30x20cm) rozprowadź kilka łyżek sosu tak by delikatnie przykryć dno. Następnie ułóż 4-5 listków ciasta (w zależności od tego ile Ci się zmieści). Na cieście rozsmaruj 1/3 masy z ricottą. Posyp 1/4 mozzarelli i przykryj wszystko 1/3 sosu pomidorowego. Powtarzaj te kroki tworząc kolejne warstwy. Na wierzch lasagne (powinien to być sos pomidorowy z ostatniej warstwy) wyłóż resztę mozzarelli i pozostałą 1/4 szklanki parmezanu. Przykryj lasagne folią aluminiową.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wstaw lasagne do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę pod przykryciem. Zdejmij folię i piecz kolejne 30 minut aż ser ładnie się zrumieni a powierzchnia zacznie skwierczeć. Przed podaniem odstaw lasagne do ostygnięcia na ok. 15 minut.

Smacznego!