Recently our favorite ingredient is lemon.
Maybe it's because the spring has started and the lemon is so wonderfully
refreshing. Therefore, we propose to add it to the meatballs, lemon takes them to a whole new level. Served in pita breads with tomato salad they make a
great idea for a spring dinner.
Ingredients:
(serves 4)
Meatballs:
- 500 g minced meat (beef&pork)
- 1 tablespoon Dijon mustard
- 1 egg
- 1 handful of fresh basil (finely chopped)
- zest of 1 lemon
- juice of half a lemon
- 1-2 tablespoons olive oil
- salt and pepper
Garlic
sauce:
- 6 tablespoons sour cream (or greek yogurt)
- 2/3 cloves of garlic
- salt and pepper
Tomato
salad:
- 400 g cherry tomatoes (may be in different colors will make salad look more interesting)
- 1 handful of fresh basil
- 1 clove of garlic
- 2 tablespoons extra virgin olive oil
- 2 tablespoons balsamic vinegar
- salt and pepper
+ 4 pita breads
Preparation:
Preheat
oven to 400 F. In a large bowl, place all ingredients for meatballs and mix
well. Grease a baking sheet with oil. Form the meatballs (about 1,2" in diameter) and place them on the prepared baking sheet. Bake the
meatballs for about 10 minutes. After that time you may take one out and try if it is ready.
In the
meantime, prepare the sauce and salad.
Starting
from the sauce. Mix the sour cream(/greek yogurt) with finely chopped garlic and
season with salt and pepper to taste.
Then prepare
the salad. Cut cherry tomatoes in half and chop basil. Put the ingredients into
a bowl, add finely chopped garlic, olive oil, balsamic vinegar and season with some salt and pepper. Mix all the ingredients well.
Serving: Heat pita breads according to the instructions on the package and cut in halves.
Than cover inner walls with garlic sauce. Fill breads with meatballs and serve
with tomato salad.
Enjoy!
__________________________________________________________________
Ostatnio naszym
ulubionym składnikiem jest cytryna. Może to z powodu wiosennej aury, w końcu cytryna
jest tak cudownie odświeżająca. Dlatego proponujemy dodać ją do klopsików, a nabiorą one zupełnie nowego wymiaru. Podane w chlebkach pita z pomidorową
sałatką są świetnym pomysłem na wiosenny obiad.
Składniki:
(na 4 porcje)
Klopsiki:
- 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 jajko
- garść świeżej bazylii (drobno posiekanej)
- skórka z 1 cytryny
- sok z ½ cytryny
- sól i pieprz
Sos czosnkowy:
- 6 łyżek śmietany (lub jogurtu greckiego)
- 2/3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Sałatka pomidorowa:
- 400 g pomidorków koktajlowych (mogą być takie w różnych kolorach sałatka będzie wyglądać ciekawiej)
- garść świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz
+ 4 chlebki pita
Przygotowanie :
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W dużej misce umieść wszystkie
składniki na klopsiki i dobrze wymieszaj. Natłuść blachę do pieczenia oliwą.
Formuj klopsiki o średnicy około 3 cm i ułóż je w niewielkich odstępach na wcześniej przygotowanej
blasze. Piecz klopsiki przez około 10 minut. Po upływie czasu możesz jeden wyjąć i sprawdzić czy
już jest gotowy.
W międzyczasie przygotuj sos i sałatkę.
Zaczynając od sosu. Wymieszaj śmietanę (/jogurt grecki) z czosnkiem
przeciśniętym przez praskę i dopraw odrobiną soli i pieprzu.
Następnie przejdź do sałatki. Poprzekrawaj pomidorki
koktajlowe na połówki i posiekaj bazylię. Przełóż składniki do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, ocet balsamiczny i dopraw do smaku
solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Podawanie: Podgrzej chlebki pita zgodnie z instrukcja na
opakowaniu. Następnie przekrój je na pół. Wewnętrzne ścianki posmaruj sosem czosnkowym. Do
środka włóż klopsiki i serwuj z sałatką pomidorową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Any doubts? Questions? Go for it! | Masz wątpliwości? Pytanie? Strzelaj ;)