poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Salmon with Saffron sauce | Łosoś z sosem szafranowym



As far as we're concerned wine is always a good idea. That's why we like to incorporate it in some of our recipes. This time we present juicy salmon steaks in saffron sauce with a touch of white wine! Tastes as good as it looks:)

Ingredients:

Saffron sauce:

  • 1 shallot (finely chopped)
  • 1 tablespoon butter
  • pinch of saffron threads
  • 1/2 cup dry white wine
  • 1/2 cup cream 
  • 100 g shrimp (peeled)(optional)
  • 1/2 teaspoon ground chili
  • salt and pepper

Salmon:
  • 4 salmon steaks
  • 1/2 lemon (juice)
  • 1 shallot (finely chopped)
  • tablespoon butter
  • 1/2 cup dry white wine
  • 1 bay leaf
  • 1 clove
  • 1/2 teaspoon cardamom
  • salt and pepper

Preparation:

In a medium size skillet, place butter and shallot. Fry shallots for about 2 minutes over medium-high heat. Add saffron threads and wine and bring to boil. Pour in the cream (before doing that add few tablespoons of hot wine to the cream so it doesn't curd). Set aside.

Sprinkle salmon steaks with lemon juice. In a large frying pan (that will fit the 4 salmon steaks) place butter and shallots and fry for about one minute. Pour in the wine, add the spices and bring to boil. Place salmon steaks in super hot wine and let it cook for 6 minutes per side.

Few minutes before removing salmon from the pan, add shrimps to the sauce. Heat the sauce until the shrimps are cooked through.

Serve salmon covered with saffron sauce.

Enjoy!

________________________________________________________________________

Według nas wino zawsze jest dobrym pomysłem. Dlatego lubimy dodawać je do naszych potraw. Tym razem prezentujemy soczystego łososia w sosie szafranowym z nutką białego wina. Smakuje równie dobrze jak wygląda :)


Składniki:

(porcja na 4 osoby)

Sos szafranowy:


  • 1 szalotka (drobno posiekana)
  • 1 łyżka masła 
  • szczypta nitek szafranu
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina 
  • 1/2 szklanki śmietany (12/18%)
  • 100 g krewetek (obranych)
  • 1/2 łyżeczki chili 
  • sól i pieprz
Łosoś:


  • 4 dzwonki z łososia 
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szalotka (drobno posiekana)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Na średniej wielkości patelni zeszklij szalotkę na maśle. Dodaj nitki szafranu i całość zalej winem. Gdy wino się zagotuje wlej śmietanę (uprzednio ją hartując, czyli wlewając do niej kilka łyżek gorącego wina - zapobiegnie to ścięciu się śmietany). Odstaw sos na bok.

Łososia obficie skrop sokiem z cytryny. Na dużej patelni (takiej na której zmieszczą się 4 dzwonki z łososia) zeszklij szalotkę na maśle. Dolej wino, dodaj przyprawy i zagotuj całość. Do wrzącego wina włóż dzwonki z łososia i  trzymaj po 6 minut z każdej strony.

Kilka minut przez zdjęciem łososia z patelni, do wcześniej przygotowanego sosu włóż krewetki. Mocno podgrzej sos tak by krewetki się w nim ugotowały. 

Łososia podaj polanego sosem z krewetkami.

Smacznego!