niedziela, 14 kwietnia 2013

Mexican soup | Zupa meksykańska




We don’t know a better way to warm up during the cold day than this spicy Mexican soup. It’s easy and as filling as a full two servings dinner.

Ingredients:
(serves 4)

  • 3 cups chicken stock
  • 2 chicken breasts
  • 4 cloves garlic, minced
  • 1 teaspoons sweet pepper
  • 1 (14.5 oz) can diced tomatoes
  • 1 red chili pepper
  • 1 (14.5 oz.) can red beans, rinsed and drained
  • 1 (14.5 oz.) can corn
  • 1 full tbsp tomato paste
  • 3 cups shredded Pepperjack/Monterry jack cheese/Cheddar 
  • 1/2 cup sour cream
  • 1/2 cup chopped fresh cilantro + some more for garnish

+salt and pepper to taste
+french baguette or any kind of bread you like

Preparations:

In a large pot bring 3 cups of chicken stock to boil and add chicken breasts. Cook on medium heat.
In a blender combine chili pepper, tomatoes and garlic cloves and mix well.

When the ingredients are blended pour them to the boiling stock. Stir in the tomato paste. Add drained beans and corn.

Take the chicken out from the pot and place it in a dish to shred. Put shredded chicken back to the soup.

Spice with sweet pepper and add salt and pepper to taste.

After about 30 minutes of cooking in a small dish mix ½ cup of sour cream with couple spoons of your hot soup (this will prevent your soup from having white lumps of cream). Add the mixture to the pot and keep cooking.

5 minutes before serving add 0,5 cup of cilantro and 1,5 cup of the cheese to the soup. When it starts melting turn off the heat and serve.

Don’t forget to garnish your dish with the cheese that you have left and some fresh cilantro. Eat hot with french baguette.

Enjoy!

_________________________________________________________________________

Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie się w chłodny zimowy dzień niż miska gorącej meksykańskiej zupy. Jest nie tylko super łatwa w przyrządzeniu ale też niezwykle sycąca!

Składniki:
(porcja dla 4 osób)

  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 (14.5 oz) puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 papryczka chili
  • 1 (14.5 oz.) puszka czerwonej fasoli (odsączonej)
  • 1 (14.5 oz.) puszka kukurydzy (odsączonej)
  • 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 szklanki posiekanego sera cheddar
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry + trochę do dekoracji

+ sól i pieprz do smaku
+ bagietka lub inny rodzaj chleba

Przygotowanie:

W dużym garnku doprowadzić 3 szklanki bulionu z kurczaka do wrzenia i dodać piersi z kurczaka. Gotować na średnim ogniu.

W blenderze połączyć paprykę chili, pomidory i czosnek i dobrze zmiksować. Gdy składniki połączą się dolać je do gotującego się wywaru. Wmieszać koncentrat pomidorowy. Dodać odsączoną fasolę i kukurydzę.

W trakcie gotowania zupy wyjąć kurczaka z garnka, umieścić go w osobnym naczyniu i rozdrobnić (użyć w tym celu dwóch widelców). Rozdrobnionego kurczaka włożyć z powrotem do zupy.
Przyprawić całość papryką i dodać sól i pieprz do smaku.

Po około 30 minutach gotowania w małym naczyniu wymieszać 0,5 szklanki śmietany z kilkoma łyżkami gorącej zupy (zapobiegnie to zważeniu się śmietany). Dodać mieszaninę do garnka i dalej gotować.

5 minut przed podaniem dodać do zupy 0,5 szklanki kolendry i 1,5 szklanki sera. Kiedy ser zacznie się topić wyłączyć ogień i serwować.

Nie zapomnij, udekorować swojego dania pozostałym serem i odrobiną świeżej kolendry. Jeść na gorąco  z francuską bagietką.

Smacznego!