niedziela, 14 kwietnia 2013

Chili con Carne | Mięsne Chili



We found this recipe in Jamie Oliver’s  book 'Jamie’s Ministry of food'. And because the main theme of this book is to share the recipes, after a few modifications we are happy to share it with you :)

Ingredients:

( 6 portions)

  • olive oil
  • 2 medium onions
  • 3 cloves of garlic
  • 2 carrots
  • 2 celery stalks
  • 2 red peppers
  • 1 teaspoon chili pepper
  • 1 teaspoon cumin
  • 1 teaspoon cinnamon
  • salt and pepper
  • 400g chickpeas (drained)
  • 400g red beans (drained)
  • 800g chopped tomatoes (tinned)
  • 500g minced beef
  • 2 tablespoons balsamic vinegar 

+ yogurt to serve
+ avocado for decoration

Preparations:

Peel and chop onion, garlic, carrot and celery finely. It does not have to be perfect, but it is important to chop all the ingredients well. Chop red peppers into large pieces.

In a large pan heat 4-5 tablespoons of olive oil. In hot oil fry all the chopped vegetables. Add the spices and fry everything for 5-7 minutes until the vegetables are tender and the brown. Add chickpeas, beans, tomatoes and meat. Fill empty tomatoe can with water and add to the pot. Add balsamic vinegar. Mix everything thoroughly.

Bring chili to boil, reduce the heat to low and cook for about an hour at the slightly open lid, stirring occasionally.

Serve chili with rice, topped with yogurt and decorated with avocado.

Enjoy!

________________________________________________________________________

Przepis ten znalazłyśmy w książce ‘Każdy może gotować’ Jamiego Olivera. A ponieważ  motywem przewodnim tej książki jest dzielenie się przepisami, po kilku modyfikacjach przepisu dzielimy się nim z Wami  :)

Składniki :

(na 6 porcji)
  • oliwa z oliwek
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 czubata łyżeczka  chili
  • 1 czubata łyżeczka kminu
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • sól i pieprz
  • 400g  ciecierzycy (z puszki odsączonej z zalewy)
  • 400g czerwonej fasoli (z puszki odsączonej z zalewy)
  • 800g krojonych pomidorów (z puszki)
  • 500g mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego

+ jogurt naturalny do polania
+ awokado do dekoracji

Przygotowanie :

Obierz i posiekaj drobno cebulę, czosnek, marchewkę i selera. Nie musi być idealnie, ważne żeby wszystkie składniki dobrze posiekać. Czerwone papryki pokrój na duże kawałki(około 1,5x1,5 cm).

W dużym garnku rozgrzej 4-5 łyżek oliwy z oliwek. Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekane warzywa. Następnie dodaj przyprawy i smaż wszystko mieszając przez  5-7 minut aż warzywa zmiękną i zrumienią się. Dodaj ciecierzycę, fasolę i pomidory oraz mięso. Napełnij wodą pustą puszkę po pomidorach i dolej ją do garnka. Kolejno dodaj ocet balsamiczny. Następnie dokładnie wszystko wymieszaj.

Doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do małego płomienia i gotuj około godziny pod lekko uchylona pokrywką, co jakiś czas mieszając.

Chili podawaj z ryżem, polane jogurtem i udekorowane awokado.

Smacznego!