niedziela, 14 kwietnia 2013

Coconut-pecan cake | Ciasto kokosowo-pekanowe


For some time we have been craving a cake. When we came across this recipe from the blog "Southern with a twist" we had to try it. It was a great choice, cake came out perfect, gentle coconut with chunks of nuts and cream which made a perfect combo. 
You have to give it a try!

Ingredients :
Cake:
  • 1 cup butter
  • 2 cups sugar
  • 5 egg yolks
  • 5 egg whites 
  • 2 cups flour
  • 1 tsp baking soda
  • 1 cup buttermilk
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1 cup desiccated coconut
  • 1 cup pecans (chopped) 
Cream Cheese Frosting:
  • 8oz cream cheese (room temperature)
  • 1/4 cup butter (room temperature)
  • 1 tsp vanilla
  • 5 tbsp powdered sugar (you can add less or more depending on your taste)
Preparations:

In a bowl beat the egg whites until stiff. Set aside.

In a large bowl cream butter. Next add sugar and beat/mix well. Then add egg yolks and continue beating your mixture. Add flour, soda, buttermilk and vanilla. Beat well until smooth. Mix in coconut and pecans. Fold into earlier beaten egg whites (2 Tablespoons at a time). Pour into greased and floured cake pan (We used 7 inch one so the cake was tall) and bake at 350F for 45-55 min or until toothpick comes out clean. Let it cool.

In a bowl mix well all the ingredients for cream cheese.

When the cake already cooled down, devide it into 3 equal parts. Frost the cake with cream cheese frosting and decorate with nuts.

Enjoy!
________________________________________________________________________

Już od pewnego czasu miałyśmy ochotę na ciasto. Kiedy natknęłyśmy się na ten przepis z bloga 'Southern with a twist', musiałyśmy spróbować. Ciasto wyszło idealne, delikatnie kokosowe z kawałkami orzechów i kremem który perfekcyjnie wzbogacił jego smak. Spróbujcie!


Składniki:

Ciasto: 
  • 1 szklanka masła
  • 2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 5 białek 
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka orzechów pekan (posiekanych)
Krem:
  • 250 gram serka kremowego (w temperaturze pokojowej)
  • 1/4 szklanki masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 łyżek cukru pudru (można dodać więcej lub mniej w zależności od gustu)
Przygotowanie:

W misce ubij białka jajek na sztywno (możesz dodać szczyptę soli do białek, wtedy białka łatwiej zesztywnieją). Odstaw na bok.

W dużej misce ubij masło. Następnie dodaj cukier i miksuj aż do ujednolicenia składników. Dodaj żółtka i kontynuuj ubijanie. Następnie dodaj mąkę, sodę, maślankę i ekstrakt z wanilii. Miksuj aż otrzymasz gładka konsystencję. Wmieszaj wiórki kokosowe i posiekane orzechy pekan. Następnie delikatnie wmieszaj ubite wcześniej białka (dodawaj stopniowo po 2 łyżki). Wlej gotową masę do natłuszczonej i posypanej mąką formy (my użyłyśmy 18 cm formy żeby ciasto było wysokie) i piecz w temperaturze 180C przez 45-55 minut lub do momentu gdy wbity w ciasto patyczek będzie czysty. Ostudź.

W misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na krem.

Wystudzone ciasto przekrój na 3 równe płaty. Przełóż płaty kremem i udekoruj ciasto orzechami.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz