poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Lemon Tart | Tarta Cytrynowa



Lemon tart has always been our nemesis. We tried it many Times, using different recipes but there would always something wrong with it. This recipe is magical! The tart came out absoultely amazing! Not too sour not too sweet. Pure perfection!

Ingredients:

For pastry:
  • 250 g flour
  • 180 g butter (cooled)
  • 100 g of sugar
  • 2 egg yolks
  • pinch of salt
 For lemon filling
  • 4 eggs
  • 4fl oz of double cream
  • 4oz of caster sugar
  • 2 lemons juice and zest
For Italian meringue:
  • 3 egg whites
  • 180g of caster sugar
Preparation:

Place all the ingredients for crust in a large bowl and knead quickly until you can form a ball from the dough . Wrap the dough in a foil and put into the refrigerator for one hour.

Preheat the oven to 360 degrees F.

After that time  remove the dough from the refrigerator and roll it out to the dimensions of the baking form. Transfer the dough to the form and make the surface flat with your hands. Prick dough with a fork (so it doesn't rise) and bake for 10-15 minutes at 360 degrees F until the dough has a yellowish color. Remove cake from the oven and let it cool for a moment.

Don’t turn off the oven just reduce temperature to 320F.

When the pastry is cooling down prapare lemon filling. It’s as easy as it gets. Simply mix all the ingredients listed above. Pour the filling into your baked pastry case. Bake for 25-30 minutes.

Time for Italian meringue to top this delicious tart. Pour 50ml of water into saucepan, set over a medium heat, bring it to the boil and stir the sugar helping to dissolve it. Wait until the mixture starts „foaming” and remove from heat.  Beat the egg whites until they hold peaks.  When the syroup is not that hot pour it slowly on to the beaten egg whites whisking slowly until very firm. Spoon it on the top of the tart.  

*For an extra effect place it quickly under the grill to brown it slightly (or use one of those amazing diy gas blowtorches if you have one). 

Enjoy!


________________________________________________________________________

Tarta cytrynowa od zawsze była naszą nemezis. Wielokrotnie próbowałyśmy ją upiec, używając różnych przepisów, ale zawsze coś było nie tak. Ten przepis jest magiczny! Tarta wyszła niesamowita! Nie za kwaśna, nie za słodka. Czysta perfekcja!

Składniki:

Na ciasto:
• 250 g mąki
• 180 g masła (schłodzone)
• 100 g cukru
• 2 żółtka
• szczypta soli

Nadzienie cytrynowe:
• 4 jajka
• 120 ml śmietany kremówki (32%)
• 120 g cukru do wypieków
• Sok i skórka z dwóch cytryn

Włoska beza:
• 3 białka jaj
• 180g cukru do wypieków

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki na ciasto w dużej misce i zagnieć szybko, aż możliwe jest uformowanie kuli z ciasta. Owiń ciasto folią i umieść w lodówce na godzinę.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

Po upływie godziny wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj do wymiarów formy. Przenieś ciasto do formy i wyrównaj palcami. Aby ciasto nie urosło ponakłuwaj je widelcem na całej powierzchni i przez 10-15 minut piecz w 180C, aż ciasto uzyska żółtawy kolor. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na chwilę do ostygnięcia.

Nie wyłączaj piekarnika, tylko zmniejsz temperaturę do 160C.

Kiedy ciasto jest  na etapie chłodzenia, przygotuj cytrynowe nadzienie. Jest to tak proste jak to tylko możliwe. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki wymienione powyżej i wlać nadzienie do przestygniętej formy z ciastem. Piecz przez 25-30 minut w 160C.

Czas na przygotowanie włoskiej bezy, która zwieńczy tą pyszną tarte. Wlej 50 ml wody do rondla i ustaw na średnim ogniu. Doprowadź wodę do wrzenia, wsyp cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Poczekaj aż syrop zacznie się lekko pienić i zdejmij z ognia. Ubij pianę z białek, aż będzie sztywna. Kiedy syrop nie jest już gorący wlej powoli do utartych białek ubijając powoli aż do otrzymania stałej konsystencji. Przy pomocy łyżki ułóż bezę na wierzchu tarty.

* Dla osiągnięcia efektu „spieczenia”, włóż tarte do piekarnika pod grill i czekaj aż lekko zbrązowieje.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz