Lemon tart has always
been our nemesis. We tried it many Times, using different recipes but there
would always something wrong with it. This recipe is magical! The tart came out
absoultely amazing! Not too sour not too sweet. Pure perfection!
Ingredients:
For
pastry:
- 250 g flour
- 180 g butter (cooled)
- 100 g of sugar
- 2 egg yolks
- pinch of salt
For lemon
filling
- 4 eggs
- 4fl oz of double cream
- 4oz of caster sugar
- 2 lemons juice and zest
For Italian meringue:
- 3 egg whites
- 180g of caster sugar
Preparation:
Place all the ingredients for crust in a large bowl and knead quickly
until you can form a ball from the dough . Wrap the dough in a foil and put
into the refrigerator for one hour.
Preheat the oven to 360 degrees F.
After that time remove the dough from the
refrigerator and roll it out to the dimensions of the baking form. Transfer the
dough to the form and make the surface flat with your hands. Prick dough with a
fork (so it doesn't rise) and bake for 10-15 minutes at 360 degrees F until the
dough has a yellowish color. Remove cake from the oven and let it cool for a
moment.
Don’t turn off the oven just reduce temperature
to 320F.
When the pastry is cooling down prapare lemon
filling. It’s as easy as it gets. Simply mix all the ingredients listed above.
Pour the filling into your baked pastry case. Bake for 25-30 minutes.
Time for Italian meringue to top this delicious
tart. Pour 50ml of water into saucepan, set over a
medium heat, bring it to the boil and stir the sugar helping to dissolve it. Wait
until the mixture starts „foaming” and remove from heat. Beat the egg whites until they hold
peaks. When the syroup is not that
hot pour it slowly on to the beaten egg whites whisking slowly until
very firm. Spoon it on the top of
the tart.
*For an extra effect place it quickly under the
grill to brown it slightly (or use one of those amazing diy gas blowtorches if
you have one).
Enjoy!
________________________________________________________________________
Tarta cytrynowa od zawsze była naszą
nemezis. Wielokrotnie próbowałyśmy ją upiec, używając różnych przepisów, ale
zawsze coś było nie tak. Ten przepis jest magiczny! Tarta wyszła niesamowita!
Nie za kwaśna, nie za słodka. Czysta perfekcja!
Składniki:
Na
ciasto:
• 250 g mąki
• 180 g masła (schłodzone)
• 100 g cukru
• 2 żółtka
• szczypta soli
Nadzienie
cytrynowe:
• 4 jajka
• 120 ml śmietany kremówki (32%)
• 120 g cukru do wypieków
• Sok i skórka z dwóch cytryn
Włoska
beza:
• 3 białka jaj
• 180g cukru do wypieków
Przygotowanie:
Umieść
wszystkie składniki na ciasto w dużej misce i zagnieć szybko, aż możliwe jest uformowanie
kuli z ciasta. Owiń ciasto folią i umieść w lodówce na godzinę.
Rozgrzej
piekarnik do 180 stopni C.
Po
upływie godziny wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj do wymiarów formy. Przenieś
ciasto do formy i wyrównaj palcami. Aby ciasto nie urosło ponakłuwaj je
widelcem na całej powierzchni i przez 10-15 minut piecz w 180C, aż ciasto
uzyska żółtawy kolor. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na chwilę do
ostygnięcia.
Nie
wyłączaj piekarnika, tylko zmniejsz temperaturę do 160C.
Kiedy
ciasto jest na etapie chłodzenia,
przygotuj cytrynowe nadzienie. Jest to tak proste jak to tylko możliwe.
Wystarczy wymieszać wszystkie składniki wymienione powyżej i wlać nadzienie do
przestygniętej formy z ciastem. Piecz przez 25-30 minut w 160C.
Czas na
przygotowanie włoskiej bezy, która zwieńczy tą pyszną tarte. Wlej 50 ml wody do
rondla i ustaw na średnim ogniu. Doprowadź wodę do wrzenia, wsyp cukier i
mieszaj do rozpuszczenia. Poczekaj aż syrop zacznie się lekko pienić i zdejmij
z ognia. Ubij pianę z białek, aż będzie sztywna. Kiedy syrop nie jest już
gorący wlej powoli do utartych białek ubijając powoli aż do otrzymania stałej
konsystencji. Przy pomocy łyżki ułóż bezę na wierzchu tarty.
* Dla osiągnięcia efektu „spieczenia”, włóż tarte do piekarnika
pod grill i czekaj aż lekko zbrązowieje.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Any doubts? Questions? Go for it! | Masz wątpliwości? Pytanie? Strzelaj ;)