sobota, 27 kwietnia 2013

Aloha Burgers | Burgery z hawajską nutą


Oh yes! It's time for grilling season! Are you as excited for playing with fire as we are? We decided to start with those delicious burgers with juicy pineapples! Great weather, great friends and great food. That's the recipie for a great day! And here is a recipie for a great meal:

Ingredients:

(makes 8 burgers)
  • 2 pounds minced meat - beef&pork
  • 1 pineapple (cut in thick chunks)
  • 8 slices gouda or  pepper jack cheese
  • 8 whole wheat hamburger buns
  • 1/4 cup soy sauce
  • 1 tsp smoked paprika
  • 1 tsp chili powder
  • pinch of salt
  • 1 tsp ground cumin
  • 2 cloves garlic  (minced)
  • 1 egg
+ bbq sauce (optional)

Preparation:

Combine the meat, soy sauce, 1/2 tsp smoked paprika, 1/2 tsp chili powder, salt, cumin, garlic and egg. Mix with your hands and divide into 8 even parts. Form patties and sprinkle with remaining paprika and chili powder. Refrigerate about 30 minutes.


Preheat the grill to medium heat. Grill burgers over medium heat until they're nice and brown (about 8 minutes). The burgers should flip easily when they are ready to turn. Top with cheese for the last 1-2 minutes of cooking time to melt. Remove to a plate and let it rest for a minute. 

When the meat is grilling you can spread little butter on the buns and grill them as well if you like your buns crispy.

For the pineapple: thread pinnaple chunks onto skewers and place them on grill together with meat and buns. Grill until they're lightly brown, carefully turning from time to time. 

Assemble burgers and enjoy your delicious meal:)

________________________________________________________________

O tak! Rozpoczął się sezon grillowy! Czy jesteście tak podekscytowani jak my? Dzisiaj zdecydowałyśmy się na te pyszne burgery z soczystym ananasem.  Świetna pogoda, świetne towarzystwo i świetne jedzenie. To przepis na idealny dzień. A tutaj przepis na wyśmienite burgery:



Składniki:
(na 8 hamburgerów)
  • 1kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 ananas (pokrojony na grube kawałki)
  • 8 plasterków goudy
  • 8 bułek (my użyłyśmy grahamek, lecz możesz wybrać swój ulubiony rodzaj)
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczki zmielonego kminu
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 1 jajko
+ sos bbq (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Połącz mięso mielone, sos sojowy, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki chili w proszku, sól, kmin, czosnek i jajko. Wymieszaj ręką i podziel na 8 równych części. Uformuj burgery (ok. 1,5-2cm wysokości) i posyp pozostałą wędzoną papryką i chili. Włóż do lodówki na ok. 30 minut.

Kiedy mięso się chłodzi czas rozpalić grilla. Hamburgery grilluj,aż będą lekko brązowe (około 8 minut) i przerzuć na drugą stronę. W ostatnich 2 minutach grillowania przykryj burgery plasterkami sera do stopienia. Zdejmij burgery z grilla i zanim podasz pozwól mięsu "odpocząć" przez kilka minut.

Podczas gdy mięso jest grillowanie możesz rozsmarować trochę masła na bułki i również umieścić na grillu.

Do ananasa: kawałki ananasa nabij na drewniane patyczki i umieścić je na grillu razem z mięsem i bułkami. Grilluj, aż będą lekko brązowe, obracając od czasu do czasu.

Złóż hamburgery w całość i cieszyć się pysznym posiłkiem :)

Smacznego!