poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Extreme chocolate cake | Ciasto ekstremalnie czekoladowe



For those days when you need something sweet nothing works better than a chocolate cake. And at the times like that this recipie will be your best friend!

Ingredients:

Cake:
  • 1 cup butter
  • 8 oz dark chocolate
  • 2 teaspoons instant coffee
  • 0,75 cup hot water
  • 2,5 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • ½ teaspoon baking powder
  • 80 g of cocoa
  • 0,5 cup sugar
  • 4 eggs
  • 120 ml natural yogurt
  • 2 tablespoons of oil
Glaze:
  • 4 oz dark chocolate
  • ¼ cup heavy cream

Preparation:

Cake:

Preheat the oven to 320º F. Prapare baking pan with a diameter of 8” and lay off with baking paper and grease using the butter.
Pour with 150 ml of boiling water into a saucepan and dissolve 2 teaspoons coffee. Add the butter and chocolate. Cook over low heat, stirring from time to time to get smooth consistency.
Remove the saucepan from the heat and set aside to cool.
In a large bowl mix flour, cocoa powder, baking soda, baking powder and sugar. In a separate bowl, lightly beat 4 eggs with yogurt and oil. Pour the mixture into the bowl with the dry ingredients and stir until combined. Finally gradually add chocolate mixture. Pour the mixture into prepared baking pan.
Bake for about 50/60 minutes (check a wooden stick after 50 minutes, that it does not dry out). If it’s ready take it out of the oven and lave the cake to cool completely.

Glaze:

Chop chocolate into small pieces and put it together with cream. Cook over a water bath. Stir until you have a beautiful, smooth glaze.

Let it cool a little and pour the glaze over the cake so that it evenly covers the surface.

Enjoy!

_________________________________________________

W te dni kiedy masz ochotę na coś słodkiego nie ma nic lepszego niż pyszne ciasto czekoladowe! Kiedy już ten dzień nadejdzie ten przepis będzie twoim najlepszym przyjacielem.

Składniki:

Ciasto:
  • 250 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150 ml wody (wrzątek)
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g kakao
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
Polewa:
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 60 g śmietany kremówki
Przygotowanie:

Ciasto:

Rozgrzej piekarnik to 160ºC. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem i wysmaruj masłem.

Do rondelka nalej 150 ml wrzącej wody i rozpuść 2 łyżeczki kawy. Dodaj masło i czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając co jakiś czas do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.


Zdejmij rondelek z ognia i odstaw do ostygnięcia.


Do dużej miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W osobnym naczyniu roztrzep 4 jajka z jogurtem i olejem. Przelej mieszankę do miski z sypkimi składnikami i mieszaj do połączenia składników. Na koniec stopniowo dodawaj ostygniętą masę czekoladową. Całość przelej do tortownicy i wstaw do rozgrzanego piekarnika.

Piecz przez około 50/60 minut (najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem po 50 minutach, żeby ciasto nie wyszło zbyt suche). Zostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia.

Polewa:

Rozdrobnij czekoladę na kostki i umieść ją razem ze śmietanką nad kąpielą wodną. Mieszaj, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej polewy.

Kiedy polewa będzie letnia, polej nią ciasto tak aby równomiernie pokryć jego powierzchnię.


Smacznego!