czwartek, 3 kwietnia 2014

Baked herb and citrus chicken thighs | Cytrusowo-ziołowe pieczone udka kurczaka


This is the kind of recipie you can prepare in seconds, throw in the oven, do what you need to do and hour later you can enjoy it with family or friends. Perfect if you're busy but still want delicious dinner - tender, citrusy and healthy.
Ingredients:
  • 8 chicken thighs
  • 1/4 cup olive oil 
  • 4 garlic cloves (minced)
  • 1 onion, chopped
  • 2 tablespoons sugar 
  • 2 whole lemons - 1 juiced and 1 sliced 
  • 2 whole oranges - 1 juiced and 1 sliced 
  • 1/2 teaspoon smoked peper
  • 1/4 teaspoon chili
  • salt and pepper to taste 
  • 1 teaspoon dried thyme (or fresh chopped)
  • 1 tablespoon dried rosemary, (or fresh chopped)
  • chopped fresh herbs for garnish (rosemary, thyme, parsley)
Preparation:
Preheat oven to 400 degrees F.
In a small bowl mix following ingredients: olive oil, minced garlic, chopped onion sugar, lemon juice, orange juice, smoked pepper, chili and some salt and pepper.
Place chicken in a baking dish. Pour olive oil mixture all over chicken thighs, evenly coating all sides. Arrange slices of lemon and orange around and under the chicken. Sprinkle all over generously with thyme, rosemary, salt and pepper.
Bake uncovered for about 1 hour, or until chicken is golden-brown. Remove from the oven and divide between plates. We're keeping it super healthy so we served it with a plain salad but it works with all side dishes like: baked potatoes, rice or your favorite veggies.
Enjoy!
_______________________________________________________

To jedno z tych dań które przygotowujesz w moment, wrzucasz do piekarnika i godzinę później możesz się nim dzielić z rodziną i przyjaciółmi. Idealny dla zapracowanych, ale dbających o jakość swojej diety czytelników :) Udka są soczyste, maja cytrusowy aromat i chrupiącą skórkę. Czego chcieć więcej ?!
Składniki:
  • 8 udek kurczaka (chodzi o same końcówki zwane pałeczkami lub nóżkami)
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praską)
  • 1 niewielka cebula (drobno posiekana)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 cytryny - z jednej wyciskamy sok, drugą należy pokroić w cienkie plastry 
  • 2 pomarańcze - z jednej wyciskamy sok, drugą należy pokroić w cienkie plastry 
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/4 chili
  • sól i pieprz  
  • 1 łyżeczka tymianku (najlepiej świeżego, drobno posiekanego)
  • 1 łyżka rozmarynu (najlepiej świeżego, drobno posiekanego)
  • tymianek i rozmaryn do posypania
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
W niewielkiej miseczce wymieszaj: oliwę, czosnek, cebulę, cukier, soki z cytryny i pomarańczy, wędzoną paprykę, chili, sól i pieprz.
Umieść kurczaka w brytfance, dodaj do niego wcześniej przygotowaną zalewę i dokładnie pokryj nią całe mięso. Między kawałki kurczaka powciskaj plastry pomarańczy i cytryny. Całość posyp posiekanym tymiankiem i rozmarynem oraz dopraw solą i pieprzem.
Wstaw do piekarnika i piecz przez około godzinę, aż udka będą złotobrązowe. Gotowe udka wyjmij z piekarnika, przykryj je i daj im odpocząć przez około 5 minut przed podaniem. Podziel między talerze i podawaj z ulubionymi dodatkami: pieczonymi ziemniakami, ryżem lub sałatką.
Smacznego!