niedziela, 14 kwietnia 2013

Cinnamon whole wheat pancakes | Cynamonowe placuszki z mąki razowej



If there's one thing we know for sure it is that "you can have pancakes any damn time you want"!  Breakfast? Lunch? Dinner? Middle of the night? Perfect always!

Ingredients:
Serves: 2
  • 1 1/3 cups whole wheat flour
  • 1 1/2 tsp baking powder
  • 1/4 tsp baking soda
  • 2 tsp ground cinnamon
  • pinch of salt
  • 1 large egg
  • 1 2/3 cups buttermilk
  • 2 tbsp unrefined brown sugar
  • 1 tbsp olive oil
  • 1-2 tbsp unsalted butter (for frying)
  • Maple syrup/ Golden syrup/ Honey


Preparation:


In a medium bowl, stir all dry ingredients: flour, baking powder, salt, baking soda, and ground cinnamon together.

In another bowl, beat the egg, buttermilk, brown sugar, and olive oil together.

Pour all the wet ingredients into the dry ingredients and mix. The batter will be slightly lumpy. If you think it’s too thick you can add a little milk (like a tbs or two).

Heat up a frying pan. Melt a pinch of the butter in the pan and add 2 tbs of batter. When bubbles appear on the surface, quickly flip it over. Repeat until the batter is gone.

Serve hot with maple syrup, golden syrup or honey.

Enjoy!
 _____________________________________________

Jeżeli jest jedna rzecz, którą wiemy na pewno to to, że naleśniki smakują świetnie o każdej porze dnia! Śniadanie, lunch, obiad, kolacja? Zawsze!

Składniki:
(Ilość porcji: 2)
  • 1 1/3 szklanki mąki razowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 1 2/3 szklanki maślanki
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki masła (do smażenia)
  • Syrop klonowy / Golden syrop / Miód
Przygotowanie:

W średniej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i cynamon.

W innej misce lekko ubite jajko, wymieszać maślanką, brązowym cukrem i oliwą.

Wlać mieszankę z mokrymi składnikami do suchych składników i wymieszać. Ciasto będzie nieco grudkowate (jeżeli ciasto wyszło zbyt gęste możesz dodać 1-2 łyżki mleka).

Następnie rozgrzej patelnię. Rozpuścić na niej szczyptę masła i dodaj ciast (ok.2 łyżek). Gdy pojawią się pęcherzyki na powierzchni, szybko odwróć.

Podawać na gorąco z syropem klonowym, golden syropem lub miodem.

Smacznego!