Today we present something really really tasty. And since my little sister can make it on her own it’s really really easy too! Since it’s Valentine’s day we decided to make those goodies look like hearts but you can be creative if it comes to shape.
Ingredients:
(for 8 pretzels)
- 250 ml buttermilk or kefir
- 120 g butter, melted
- 500 g flour
- 60 g sugar
- 8g dry yeast 1 teaspoon lemon zest (grated)
- 1 teaspoon orange zest (grated)
- pinch of salt
Filling:
- about 100 g of honey (or maple syrup or golden syrup)
- about 3 heaped tablespoons of cinnamon
+1 egg yolk beaten with 1 tablespoon milk for brushing
+ sugar for sprinkling (optional)
Preparation:
On low heat melt the butter, stir in buttermilk while the butter is still hot. In a large bowl, mix flour with dry yeast, add sugar, lemon zest and orange and a warm buttermilk-butter mixture. Mix everything using electric mixer withdough hook attachments. Start on low speed, then switch to the faster speed. When your dough is perfectly smooth, cover the bowl with a cloth and leave in a warm place to rise (double in volume – about 30min).
Preheat the oven to 340F degrees.
When dough is ready roll it out on lightly floured surface into a rectangular shape.
Filling: Divide the dough into thin strips (about 5cm wide). Spread one teaspoon of honey evenly over your dough stripes and sprinkle generously with cinnamon. Roll each strip in a spiral curl and form a heart or any other shape you like. Place on a baking tray lined with baking paper. Coat pretzels with beaten egg yolk – milk mixture and leave for 15 minutes in a warm place until puffed up. Just before baking, sprinkle with sugar.
Place the pretzels in preheated oven and bake about 25min or until golden brown.
Enjoy!
__________________________________________
Dzisiaj prezentujemy coś niesamowicie smacznego. A ponieważ nawet moja dwunastoletnia siostra potrafi je zrobić dowodzi to że są także niesamowicie łatwe w wykonaniu! Ze względu na Walentynki postanowiłyśmy uformować nasze precle w pyszne serca, ale to jaki przybiorą kształt zależy tylko od Twojej kreatywności.
Składniki:
(na 8 sztuk)
- 250 ml maślanki lub kefiru
- 120 g masła, roztopionego
- 500 g mąki
- 60 g cukru
- 8g drożdży suchych lub 16 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
- szczypta soli
Nadzienie:
- ok. 100 g płynnego miodu (lub syropu klonowego lub golden syropu)
- 3 czubate łyżki cynamonu
+1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
+cukier do posypania (można pominąć)
Przygotowanie:
Na małym ogniu roztop masło, gorące wymieszaj z maślanką. W dużej misce wymieszaj dokładnie mąkę z suchymi drożdżami (jeżeli używasz świeżych drożdży musisz zrobić wcześniej rozczyn), dodaj cukier, skórki z cytryny i pomarańczy i ciepłą mieszankę maślanki z masłem, wyrabiaj mikserem z hakiem. Zacznij od niskich obrotów, później przełącz obroty na szybsze. Kiedy uzyskasz już gładkie ciasto, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości – ok. 30min).
Rozgrzej piekarnik do 160C.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką powierzchni na kształt prostokąta.
Nadzienie: rozsmaruj miód równomiernie na cieście i posyp cynamonem (1 łyżeczka miodu i szczypta cynamonu na pasek). Ciasto podziel na wąskie paski (ok. 5cm szerokości). Każdy pasek zwiń w spiralę i uformuj serce lub inny kształt. Dobrze połącz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Precle posmaruj roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i zostaw na 15 minut w ciepłym miejscu do napuszenia. Przed samym pieczeniem posyp cukrem.
Włóż precle do rozgrzanego piekarnika i piecz ok.25min lub do momentu kiedy precle zrobią się złoto-brązowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Any doubts? Questions? Go for it! | Masz wątpliwości? Pytanie? Strzelaj ;)