Aunt Meryl's carrot cake is the most popular and loved dessert in my family. It's moist, delicious and super easy to make. It took me a long time to get that recipie and now I'm more than happy to share it with you.
Ingredients:
Cake:
- 1,5 cup canola oil
- 2 cups sugar
- 2 big carrots (grated)
- 4 eggs (beaten)
- 4 Tbs crushed wholenuts/pecans
- 3 cups all-purpose flour
- 2 tsp baking powder
- 2 tsp baking soda
- 2 tsp cinnamon
- pinch of salt
Frosting:
- 10 oz cream cheese
- 5 Tbsp powdered sugar
- 2/3 Tbsp lemon juice
Preparation:
Preaheat the oven to 355 degrees F and grease your baking pan.
Put all the ingrediens listed above in a big bowl and mix until it's smooth. Pour mixture into a baking pan and place in the oven. Bake for about 50-60minutes. Make sure it's ready by diping a wooden stick in a cake (if it comes out dry your cake is ready).
When the cake is in the oven go ahead and prepare frosting. In a medium sized bowl mix cream chease with powdered sugar and lemon juice.
When the cake is ready and chilled cover cake with the frosting.
Enjoy!
____________________________________________________________
Ciasto marchewkowe cioci Marylki to ulubione ciasto całej rodziny. Jest wilgotne, pełne smaku i niesamowicie łatwe do przygotowania. Zdobycie tego przepisu zajęło mi sporo czasu, a teraz z przyjemnością dzielę się nim z Wami!
Składniki:
Ciasto:
- 350 ml oleju roślinnego
- 400 g cukru
- 200 g marchwi (utartej na tarce)
- 4 jajka ubite
- 30 g zmielonych orzechów włoskich (opcjonalnie)
- 350-400 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki mielonego cynamony
- szczypta soli
Polewa:
- 270 g serka kremowego
- 5 łyżek cukru pudru
- 2/3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i natłuść tortownicę.
Składniki ciasta wsyp do dużej miski i wyrób mikserem, aż będzie gładkie. Przygotowane ciasto włóż do natłuszczonej foremki lub tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 50-60 minut. Upewnij się, że ciasto jest gotowe wbijając drewniany patyczek do ciasta. Jeżeli wyjęty patyczek będzie suchy, możesz wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
Kiedy ciasto jest w piekarniku możesz przygotować lukier. Zmiksuj kremowy serek, cukier puder i sok z cytryny. Tak przygotowaną polewą oblej ostygnięte ciasto.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Any doubts? Questions? Go for it! | Masz wątpliwości? Pytanie? Strzelaj ;)