poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Southern style fried eggs | Smażone jajka w południowym stylu


It's been a while since we wanted to make these amazing eggs fried in tomato sauce. And we finally did it! You can eat them for breakfast, lunch or dinner. We highly recommend it!

Ingredients:


(2/3 servings)

  • 4/5/6 eggs (depending on appetite)
  • 1/2 onion (chopped)
  • 1 clove of garlic (chopped)
  • 1 teaspoon ground cumin
  • 1 white mozzarella (125g)
  • 1 tablespoon olive oil
  • 1 tablespoon butter
  • 1 can of chopped tomatoes (14,5 oz)
  • chives or parsley for serving
  • salt and pepper to taste
Preparation:

In a large skillet melt butter with olive oil (olive oil will prevent butter from burning). When the fat heat's up, add finely chopped onions to the pan and fry for 3-4 minutes until golden brown. Add garlic and cook for another minute. When vegetables are golden add tomatoes, cumin, salt and pepper and cook until all the sauce thickens slightly (about 5 minutes).

Using a spoon/spatula, make small holes in the sauce and crack the eggs into the holes, be careful not to disturb yolks. Cook over low heat for 8-10 minutes or until the whites are firm. About 2 minutes before removing the pan from the heat, tear mozzarella into small pieces and spread it evenly over the entire pan. When cheese is melted, sprinkle your eggs with chives/parsley and serve hot.

Enjoy!
_______________________________

Już od jakiegoś czasu chciałyśmy zrobić te niesamowite jajka smażone w pomidorowym sosie. W końcu przyszedł na nie czas! Można je jeść na śniadanie, lunch, obiad i kolacje. Gorąco polecamy!

Składniki:


(2/3 porcje)


  • 4/5/6 jajek (w zależności od apetytu)
  • 1/2 cebuli (posiekanej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu
  • 1 biała mozarella (125g)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
  • szczypiorek albo pietruszka do posypania 
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Na dużej patelni rozpuść masło razem z oliwą (dzięki niej masło nie przypali się). Gdy tłuszcz się rozgrzeje, dodaj do patelni drobno posiekaną cebule i smaż ją przez 3-4 minuty na niewielkim ogniu aż będzie miała złoty kolor. Do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smaż kolejną minutę. Do przyrumienionych warzyw dodaj pomidory, kmin, sól i pieprz. Smaż całość aż sos lekko zgęstnieje (około 5 minut). 

Za pomocą łyżki/szpatułki zrób niewielkie dołki w sosie i wbij w nie jajka, uważając by żółtka się nie rozlały. Smaż na małym ogniu przez 8-10 minut aż białka się zetną. Około 2 minuty przed zdjęciem patelni z ognia porwij mozarelle i równomiernie rozłóż ją między żółtkami. Kiedy ser się rozpuści, posyp całość szczypiorkiem/pietruszką i podawaj a gorąco.

Smacznego!