niedziela, 14 kwietnia 2013

Pork tenderloins with peach sauce | Polędwiczki z sosem brzoskwiniowym



Today's recipe is perfect idea for family dinner. These pork tenderloins are kids favourite and adults will love it as well.

Ingredients:
(serves 3)
  • 2 pork tenderloins 
  • 2 Tbsp oil
Marinate:
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1/2 tsp ground coriander
  • 1/4 cup sweet soy sauce
  • 1 tbsp wine vinegar
  • 2 Tbsp creamy peanut butter
  • 1 lime, juiced
  • 1/2 tsp red pepper flakes
  • 1/2 tsp ground black pepper
Sauce:
  • 1/4 cup syrup from canned peaches
  • 3 halfs of peaches cut into litle pieces 
  • 1 Tbs  creamy peanut butter
  • 1/4 cup orange juice
  • 1 Tbsp sweet soy sauce
  • 1/2 tsp red pepper flakes 
  • pepper and salt (if needed, soy sauce is salty)

Preperation:


In a bowl (big enough to fit the pork) whisk well to combine all the ingredients for marinate (whisk until you have a smooth mixture). Place pork tenderloin in a bowl with marinate and let it marinate for at least 30 minutes (up to 8h).
Preheat oven to 425F. Heat large oven-proof skillet over medium-high heat. Add oil to the pan and place the pork on it. Fry the pork tenderloin until nicely brown on all sides (about 7 minutes). Place the entire skillet into the preheated oven and cook additional 15 minutes. Remove from the oven and let it sit for few minutes before serving.
While the pork is in the oven, pour the marinate that you have left to the small saucepan. Add all the ingredients for the sauce and bring to a boil over medium-high heat, stirring constantly. Boil for about 1 minute. 
Serve sliced pork tenderloin over rice with the sauce pured over it.
Enjoy!

_________________________________________________________________________


Dzisiejszy przepis jest idealnym pomysłem na rodzinny obiad. Te polędwiczki wieprzowe są uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych.



Składniki:
(porcja dla 3 osób)

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 łyżki oleju

Marynata:

  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 szklanki, sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki kremowego masła orzechowego 
  • sok z 1 limonki
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Sos:

  • 1/4 szklanki syropu z brzoskwińw puszce
  • 3 połówki brzoskwiń pokrojone na małe kawałki
  • 1 łyżka kremowego masło orzechowe
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki płatków czerwonej chili
  • pieprz i sól do smaku  (pamiętaj tylko, że sos sojowy jest słony)


Przygotowanie:

W misce (na tyle dużej, aby zmieścić mięso) trzepaczką dobrze połączyć wszystkie składniki marynaty (do uzyskania gładkiej mieszaniny). Polędwiczki wieprzowe umieść w misce z marynatą i pozostaw do zamarynowania na co najmniej 30 minut (do 8h).



Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Rozgrzej patelnię (najlepiej taką, którą będzie można wstawić do piekarnika) na średnim ogniu. Dodaj olej i na rozgrzana patelnie wrzuć wieprzowinę. Smaż polędwicę aż będzie ładnie przyrumieniona na wszystkich stronach (około 7 minut). Umieść patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Kiedy mięso jest już gotowe wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut przed podaniem.



Kiedy wieprzowina dochodzi w piecu, wlać marynatę, która pozostała. Dodaj wszystkie składniki na sos i doprowadzić do wrzenia nad średnim ogniu, stale mieszając. Gotować przez około 1 minutę.



Podawać pokrojone polędwiczki wieprzowe na ryżu oblane sosem.


Smacznego!