poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Steaks with the Mexican Twist | Steki w Meksykańskim stylu



Looking for an interesting way to prepare your steak? Try this juicy rare steaks with salsa and rice salad! Yummy and light idea for dinner. 

This recipe was inspired by Jamies Olivier's book 'Jamie's Ministry of Food'.

Ingredients:



Steaks:
  • 4 beef sirloin steak (0,5 inch thick)
  • 2 tablespoons ground cumin
  • 1 tablespoon ground coriander
  • 1 teaspoon pepper
  • 2-3 tablespoons olive oil
  • salt


Salsa:
  • 2 tomatoes
  • 1 clove of garlic
  • 1/2 onion
  • 1/2 fresh chilli pepper
  • handful of parsley/cilantro
  • juice of 1/2 lime
  • 2-3 tablespoons olive oil
  • salt and pepper


Rice salad:
  • 200 g basmati rice (or any other type you like)
  • handful fresh basil
  • handful fresh parsley/cilantro
  • 2 sweet red peppers
  • 1/2 red chilli pepper
  • juice of 1/2 lemon
  • 3 tablespoons olive oil
  • salt and pepper

Preparation:

Start with grilling peppers for salad rice. To do this, place peppers in the oven (360 F) under grill. Grill peppers turning from time to time until all sides are browned. Remove the peppers from the oven, place in a bowl, cover with foil and set aside to cool for a few minutes.

When peppers are in the oven, cook the rice according to package instructions and set aside to cool.

In the meantime prepare salsa. Chop tomatoes, garlic, chilli and parsley/coriander finely. Place the ingredients in a bowl, add the lemon juice, olive oil and season with salt and pepper. Set aside.

Back to the salad. Chop the parsley/coriander and chili. When the peppers are already cooled down, peel it (it's going to be super easy), remove the cores and cut them into small pieces. In a large bowl, place peppers, rice, parsley/coriander, chilli. Season with lemon juice, olive oil, salt and pepper. Mix everything carefully. Set aside.

Heat up the grill. Sprinkle steaks with olive oil and rub in cumin, coriander and pepper. Place the steaks on hot grill and cook 5-8 minutes, depending on how you like them done. Turn steaks every minute. Remove steaks from grill and sat aside for 3-5 minutes (cover so it doesn't cool down!)

Serve steaks covered with salsa and accompanied by a rice salad.

Enjoy!

________________________________________________________________________

 Szukasz ciekawego sposobu na przyrządzenie steków? Spróbuj tych soczystych, krwistych steków z pomidorową salsą i sałatką ryżową. To świetny pomysł na pyszne i lekkie danie!

Ten przepis był inspirowany książką Jamiego Oliviera "Każdy może gotować".

Składniki:



Steki:


  • 4 steki z polędwicy wołowej (1 cm grubości)
  • 2 łyżki mielonego kminu
  • 1 łyżka mielonych ziaren kolendry 
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól
Salsa:


  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 świeżej papryczki chili
  • garść pietruszki/kolendry
  • sok z 1/2 limonki 
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sałatka ryżowa:


  • 200 g ryżu basmanti (lub innego jaki lubisz)
  • garść świeżej bazyli 
  • garść świeżej pietruszki/kolendry 
  • 2 czerwone papryki 
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz
    Przygotowanie:

    Zaczynamy od opieczenia papryki do sałatki ryżowej. W tym celu wstaw papryki do piekarnika, włącz funkcje grilla i nastaw temperaturę na 200 stopni C. Opiekaj papryki, co jakiś czas obracając, aż ze wszystkich stron będą mocno spieczone. Następnie wyjmij papryki z piekarnika, włóż do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw do przestygnięcia na kilka minut.

    Gdy wstawisz papryki do piekarnika, ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.

    W międzyczasie przygotuj salsę. Dokładnie posiekaj pomidory, czosnek, chili i pietruszkę/kolendrę. Umieść składniki w miseczce, dodaj do nich sok z limonki, oliwę i dopraw solą i pieprzem. Gotową salsę odstaw na bok.

    Wracając do sałatki. Posiekaj zioła i papryczkę chili. Lekko wystudzone papryki obierz ze skórki (będzie to bardzo proste), wyjmij z nich gniazda nasienne i pokrój na niewielkie kawałki. W dużej misce umieść paprykę, ryż, posiekane zioła oraz chili, a następnie dopraw wszystko sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj. Gotową sałatkę odstaw na bok.

    Mocno rozgrzej patelnie grillową. Steki skrop oliwą i dokładnie wmasuj w nie kmin, kolendrę i pieprz. Włóż steki na gorącą patelnie i smaż 5-8 minut w zależności od tego jakie lubisz. Steki obracaj co minute. Gotowe mięso zdejmij z patelni odłóż na 3-5 minut - mięso musi odpocząć żeby soki z niego nie wypłynęły (przykryj  je szczelnie, żeby nie wystygło!). Tuż przed podaniem posól mięso.

    Podawaj steki oprószone salsą i w towarzystwie sałatki. 

    Smacznego!