poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Oriental Noodle Salad | Orientalna Sałatka Makaronowa


As you probably know by now we are huge fans of oriental cusine. Today we decided to go with this delicious noodle salad that's full of flavor and one bite can transfer you to oriental country of your choice :)
Ingredients:
(serves 4)
  • 1 tbs peanut oil
  • 3 tsp oil
  • 2 tbs sesame seeds
  • 1 tsp sugar
  • 1 bouillion cube
  • 3 tbs sweet chilli sauce
  • 2 tsbs soy sauce
  • 1 small chilli (chopped)
  • 350g (12 oz) egg noodles
  • 1 carrot (sliced)
  • ½ bell pepper
  • 3 garlic cloves (minced)
  • 150g (5 oz) mushrooms (sliced)
  • 2 tbs fresh cilantro (chopped)



Preparation:



Preheat the oven to 420 degrees F and set the oven on a grill mode. 

Sprinkle sliced mushroom with oil and and a little salt to taste. Put them along with the pepper in the oven and grill. Mushroom will be ready after about 5-10 minutes (depending how thin you slices are) but watch them carefully. The pepper takes little longer to grill - about 15 minutes. When it's nice and smoky remove it from the oven, set aside to chill and peel off the skin. 



In the meantime prepare the noodles according to instructions on a packet, adding one boullion cube. Drain and set aside.
In a wok or large frypan heat the oils. Add the sesame seeds and toss until golden.
Add the sugar, sweet chilli sauce, soy sauce, carrots and fresh chilli, toss until combined.
Add noodles, grilled vegetables and cilantro and stir-fry for 3-5 minutes until heated through and well combined. 
Serve warm topped with extra coriander and sesame seeds.
Enjoy!
                              _______________________________________________
Jak już pewnie wiecie jesteśmy ogromnymi fankami egzotycznej kuchni. 

Dzisiaj zdecydowałyśmy się na przygotowanie tej pysznej sałatki makaronowej, która jest pełna orientalnego smaku, a już pierwszy kęs przeniesie Cię do dowolnie wybranego kraju orientu :)


Składniki:
(dla 4 osób)

  • 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
  • 3 łyżeczki oleju
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 mała papryczka chili (posiekana)
  • 350g makaronu jajecznego
  • 1 marchew (posiekana na plasterki)
  • 1 papryka
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 150g grzybów - my użyłyśmy pieczarek (w plasterkach)
  • 2 łyżki świeżej kolendry (posiekane)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C i ustaw na tryb do grillowania.
Pokrojone na plasterki pieczarki rozłóż na blasze, skrop olejem i posól do smaku. Do blachy z pieczarami dołóż paprykę i wstaw pod grill w rozgrzanym piekarniku. Grzyby będą gotowe po około 5-10 minutach (w zależności od grubości plastrów), ale dla pewności doglądaj je, aby nie przypalić. Papryka będzie potrzebowała trochę więcej czasu - około 15-20 minut. Kiedy jest ładnie przypieczona ze wszystkich stron, wyjmij ją z piekarnika, odstaw do ostygnięcia i obierz ze skórki.
W międzyczasie przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając jedną kostkę rosołową. Kiedy będzie już gotowy odcedź i odstaw.
W woku lub na dużej patelni rozgrzej wyżej wymienione oleje, dodaj ziarna sezamu i smaż aż ziarenka zmienią kolor na złoto-brązowy.
Dodaj cukier, słodki sos chili, sos sojowy, marchewkę i świeże chilli, mieszaj do połączenia składników.

Do składników w woku dodaj makaron, grillowane warzywa i kolendrę i smaż przez 3-5 minuty, aż makaron połączy się z resztą składników.
Podawaj na ciepło posypane kolendrą i sezamem.
Smacznego!