poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Galette with a 'special ingredient' | Wytrawne jabłkowe Galette



Galette is not the most popular dish out there but it definitely is worth trying. We prepared a version with delicious Prosciutto ham, white Mozzarella cheese and a special ingredient - spiced apples! This is one delicius combo!

Ingredients:
(serves 2)

Dough:
  • 1,5 cups whole wheat flour
  • 0,5 cup all purpose flour
  • 1 tsp sugar
  • 1/3 cup olive oil
  • 1/3 cup watter (or little more if needed)
Filling:
  • 2 apples (sliced thinly)
  • 1 Tbs lemon juice
  • 2 Tbs olive oil
  • ½ tsp hot pepper (grounded)
  • prosciutto ham (about 6 slices)
  • white mozzarella cheese (shredded)
  • handful of roasted wholenuts (or pecans – whatever you prefer)
  • handfull od argula
Preparation:

Mix both flours with sugar and salt. Create a hole and in center and add olive oil and water. Mix and knead until you have smooth dough. Using your hands gather the dough into a ball, wrap in foil and place in refrigerator for at least 30minutes.

Prehaeat the oven to 375 degrees F.

In a small bowl placed sliced apples and cover them in a mix of olive oil, lemon juice and hot pepper. Set aside.

After 30 minutes take your dough and roll it into a circle. Spread your apple slices, prosciutto ham on a dough (rememer to leave about 1" of outer dough, because you will have to fold it later!). Add shredded mozzarella on top and fold the extra outer dough over toppings. Bake for about 30 minutes. When your Gallette is nice and crispy remove it from the oven and let it cool for couple minutes. When your dish is cooling down and some argula and roasted wholenuts on top and serve.

Enjoy! 
________________________________________________________________________

Galette nie jest najbardziej popularnym daniem, ale na pewno wartym spróbowania. My przygotowałyśmy wersję z pyszną szynką Prosciutto, białą Mozzarellą i specjalnym składnikiem - pikantnymi jabłkami, które stworzyły fantastyczne połączenie smaków!


Składniki:
(porcja dla 2 osób)

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki wody (lub trochę więcej w razie potrzeby)
Nadzienie:
  • 2 jabłka (pokrojone w cienkie plasterki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (mielonej)
  • Szynka Prosciutto (ok. 6 plasterków)
  • 1 duża biała mozzarella (rozdrobniona)
  • garść prażonych orzechów włoskich (lub pekanów)
  • garść rukoli

Przygotowanie:

Wymieszaj obie mąki z cukrem i solą. W centrum zrób dołek i wlej do niego oliwę i wodę. Zagniataj do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie uformuj z ciasta kulę, owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.

W małej misce umieść pokrojone jabłka i dokładnie pokryj mieszanką z oliwy z oliwek, soku z cytryny i ostrej papryki.

Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Na przygotowanym cieście rozłóż plasterki jabłka i szynkę prosciutto (pamiętaj zostawić około 2 cm ciasta z brzegu, gdyż trzeba będzie je później zawinąć!). Dodaj kawałki mozzarelli na wierzchu i załóż brzeg ciasta na dodatki (tak jak widać na zdjęciu). Piecz około 30 minut. Gdy Gallette jest ładne i chrupiące wyjąć z piekarnika i ostudzić. Na koniec dodaj rukolę i orzechy. 

Smacznego!