niedziela, 21 kwietnia 2013

Spring Rolls with Salmon | Wiosenne roladki z Łososiem



We can't think of better dish for spring than Spring Rolls! These require only fresh ingredients and suprisingly two rolls will make you full! 
Perfect for those on diet, vegetarians and everyone else!

Ingredients:
(makes 6 rolls)

For the Rolls:
  • 6 (9-inch) rice paper wrappers
  • 6 pieces of lettuce
  • 150g (or 5oz) smoked salmon 
  • 1 large carrot (peeled and julienned)
  • Half a cucumber (peeled and julienned)
  • half ripe avocado, sliced 
  • 1 tablespoon roasted sesame seeds

For the Sauce:
  • 4 tablespoons soy sauce
  • 4 tablespoons rice vinegar
  • 2 teaspoon sesame oil
  • 1 teaspoon grounded ginger
  • 3 teaspoon sweet thai chili sauce
  • 3 teaspoons sugar

Preparation:

Start with the sauce. Simply combine all the ingredients above in a small jar. Put on the lid and shake well and place it in the fridge. Before serving rolls pour your sauce into small bowl. 


Prepare all of your ingredients for the spring rolls before you start rolling them (slice your carrot, cucumber, avocado, and salmon, and have the lettuce and sesame seeds ready).  

Soak one rice paper wrapper at a time in a shallow dish of hot water for about 10 seconds until it is soft and bendable.  Remove, let excess water drip off, and lay on a slightly damp towel.  Lay lettuce on bottom third of wrapper, top with your prepared ingredients and a sprinkle of sesame seeds.  

Fold the wrapper up over the filling and roll into a tight cylinder, folding in the sides as you go.  Remember that the wrapper will stick to itself, so make your folds where you want them, as it can be hard to undo! Repeat with remaining wrappers and filling.  

No frying necessary! At that point you're ready to enjoy your healthy, fresh meal!

Enjoy!

___________________________________________________________

Nie jesteśmy w stanie wymyślić lepszej potrawy na wiosnę niż Spring Rolls! Te egzotyczne roladki wymagają tylko świeżych składników i są zaskakująco sycące! Idealny posiłek dla tych, którzy są na diecie, wegetarian i wszystkich innych!

Składniki:
(na 6 rollsów)

Na roladki:
  • 6 (22 cm) płatów papieru ryżowego
  • 6 liści sałaty
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1 duża marchew (obrana i pokrojona w słupki)
  • pół ogórka (obranego i pokrojonego w słupki)
  • pół dojrzałego awokado (pokrojonego na plasterki)
  • prażony sezam
Na sos:
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka imbiru (mielonego)
  • 3 łyżeczki  słodkiego sosu chili
  • 3 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Zacznij od sosu. Wystarczy połączyć wszystkie wyżej wymienione składniki w małym słoiku. Zakręcić i dobrze wymieszać, a następnie umieścić sos w lodówce. Przed podaniem rollsów wlać sos do małej miseczki.

Przygotuj wszystkie składniki na rollsy przed rozpoczęciem zawijania (pokrój marchewkę, ogórek, awokado i łososia, naszykuj sałatę oraz sezam).

Wlej warstwę gorącej wody na talerz i zanurz płat papieru ryżowego na około 10 sekund, aż będzie miękki i giętki. Następnie delikatnie go wyjmij i pozwól aby skapnął nadmiar wody. Przełóż papier ryżowy na wilgotny ręcznik. W dolnej części płata ułóż sałatę, a na niej resztę przygotowanych składników.

Ciasno owiń zawartość (pamiętaj, aby w połowie zagiąć rogi rollsa do środka i kontynuować zawijanie. Pamiętaj, że papier będzie się kleił, więc postępuj uważnie! 

Powtarzaj te kroki aż do ostatniego płata.

Jakiekolwiek smażenie bądź pieczenie nie jest konieczne! W tym momencie jesteś gotowy, aby cieszyć się zdrowym, świeżym posiłkiem!

Smacznego!