We can't think of better dish for spring than Spring
Rolls! These require only fresh ingredients and suprisingly two rolls will make
you full!
Perfect for those on diet, vegetarians and everyone
else!
Ingredients:
(makes 6 rolls)
For the Rolls:
- 6 (9-inch) rice paper wrappers
- 6 pieces of lettuce
- 150g (or 5oz) smoked salmon
- 1 large carrot (peeled and julienned)
- Half a cucumber (peeled and julienned)
- half ripe avocado, sliced
- 1 tablespoon roasted sesame seeds
For the Sauce:
- 4 tablespoons soy sauce
- 4 tablespoons rice vinegar
- 2 teaspoon sesame oil
- 1 teaspoon grounded ginger
- 3 teaspoon sweet thai chili sauce
- 3 teaspoons sugar
Preparation:
Start with the sauce. Simply combine all
the ingredients above in a small jar. Put on the lid and shake well and place
it in the fridge. Before serving rolls pour your sauce into small bowl.
Prepare all of your ingredients for the spring rolls before you start
rolling them (slice your carrot, cucumber, avocado, and salmon, and have the
lettuce and sesame seeds ready).
Soak one rice
paper wrapper at a time in a shallow dish of hot water for about 10 seconds
until it is soft and bendable. Remove, let excess water drip off,
and lay on a slightly damp towel. Lay lettuce on bottom third of
wrapper, top with your prepared ingredients and a sprinkle of sesame
seeds.
Fold the wrapper up over the filling and roll into a tight cylinder,
folding in the sides as you go. Remember that the wrapper will stick to
itself, so make your folds where you want them, as it can be hard to
undo! Repeat with remaining wrappers and filling.
No frying necessary! At that point you're ready to enjoy your healthy,
fresh meal!
Enjoy!
___________________________________________________________
Nie jesteśmy w
stanie wymyślić lepszej potrawy na wiosnę niż Spring Rolls! Te
egzotyczne roladki wymagają tylko świeżych składników i są zaskakująco sycące!
Idealny posiłek dla tych, którzy są na diecie, wegetarian i wszystkich innych!
Składniki:
(na 6 rollsów)
Na roladki:
- 6 (22
cm) płatów papieru ryżowego
- 6 liści
sałaty
- 150 g
wędzonego łososia
- 1 duża
marchew (obrana i pokrojona w słupki)
- pół
ogórka (obranego i pokrojonego w słupki)
- pół
dojrzałego awokado (pokrojonego na plasterki)
- prażony sezam
Na sos:
- 4 łyżki
sosu sojowego
- 4 łyżki
octu ryżowego
- 2
łyżeczki oleju sezamowego
- 1
łyżeczka imbiru (mielonego)
- 3
łyżeczki słodkiego sosu chili
- 3
łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Zacznij od sosu. Wystarczy połączyć wszystkie wyżej wymienione składniki w
małym słoiku. Zakręcić i dobrze wymieszać, a następnie umieścić sos w lodówce.
Przed podaniem rollsów wlać sos do małej miseczki.
Przygotuj wszystkie składniki na rollsy przed rozpoczęciem zawijania
(pokrój marchewkę, ogórek, awokado i łososia, naszykuj sałatę oraz sezam).
Wlej warstwę gorącej wody na talerz i zanurz płat papieru ryżowego na około
10 sekund, aż będzie miękki i giętki. Następnie delikatnie go wyjmij i pozwól
aby skapnął nadmiar wody. Przełóż papier ryżowy na wilgotny ręcznik. W dolnej
części płata ułóż sałatę, a na niej resztę przygotowanych składników.
Ciasno owiń zawartość (pamiętaj, aby w połowie zagiąć rogi rollsa do środka
i kontynuować zawijanie. Pamiętaj, że papier będzie się kleił, więc postępuj
uważnie!
Powtarzaj te kroki aż do ostatniego płata.
Jakiekolwiek smażenie bądź pieczenie nie jest konieczne! W tym momencie
jesteś gotowy, aby cieszyć się zdrowym, świeżym posiłkiem!
Smacznego!
Bez pieczenia/gotowania? Obiad w 5 minut - to lubię!
OdpowiedzUsuńMam tylko 2 małe pytanka: czym można zastąpić awokado? Czy polecacie jakiś dobry kupny sos? Bo zakup sosu sojowego, oleju ryżowego czy słodkiego sosu chili tylko po to by zużyc 4 łyżki się nie opłaca ;)
Każdy kupny sos chili będzie pasował! Awokado najlepiej zastąpić tofu lub świeżymi warzywami jak np.: papryka. Świetnie nadadzą się też kiełki soi!
UsuńSalmon in spring rolls?! LOVE IT!
OdpowiedzUsuńjejcia jakie to bylo przpeyszne!
OdpowiedzUsuń