niedziela, 14 kwietnia 2013

Classic Cheescake | Klasyczny Sernik



Spring is coming which means it's time for spring desserts! Today we present a light, classic vanilla and lemon cheesecake. Must try!

Ingredients:

Crust:
  • 150 g flour
  • 40 g sugar
  • 1 package vanilla sugar (about 1,5 tsp)
  • 100 g butter, softened
Cream cheese felling:
  • 2,2 sticks butter, softened
  • 5,3 oz sugar
  • 1 package vanilla sugar (about 1,5 tsp)
  • 7 egg
  • pinch of salt
  • grated zest of 1 lemon
  • 3 tbsp lemon juice
  • 35 oz cream cheese
  • 1 teaspoon vanilla extract/paste 
Preparation:

In medium-sized bowl place flour,sugar,vanilla sugar and butter. Mix well all the ingredients until dough forms a ball.

Spread the dough evenly at the bottom of the baking pan (about 11" diameter) and leave it in the fridge for 20-30 minutes.

In a large bowl place butter, start mixing and gradually add sugar, vanilla sugar, egg yolks, salt, zest and lemon juice and vanilla extract. When the mixture is smooth, add the cream cheese (one tbsp at the time) and beat until creamy.

Whisk the egg whites until stiff, add (one tbsp at the time) to the cream cheese mixture and stir in gently with a spatula.

Pour cream cheese mixture over cooled dough and bake for 70-80 minutes at 300 degrees F.

After baking, leave the cheesecake for about 45 minutes in the oven so it cools down.

Enjoy!
________________________________________________

Zbliża się wiosna,a to oznacza, że czas już na wiosenne desery. Dzisiaj proponujemy lekki, klasyczny delikatnie waniliowo-cytrynowy sernik. Spróbujcie!

Składniki :

Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej 
  • 40 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 100 g miękkiego masła 
Masa serowa:
  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 7 jaj 
  • szczypta soli 
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • 3 łyżki soku cytrynowego 
  • 1 kg twarożku sernikowego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu/pasty z wanilii
Przygotowanie:

Do średniej wielkości miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy i masło w temperaturze pokojowej. Zagnieć masę przy użyciu miksera zaczynając od pracy na niskich obrotach stopniowo przejdź na najwyższe obroty.  Następnie zagnieć ciasto ręką do uzyskania jednolitej masy. 

Wyłóż dno tortownicy (o średnicy ok. 28 cm) ciastem i odstaw ją do lodówki na 20-30 minut.

W dużej misce utrzyj mikserem masło dodając cukier, cukier waniliowy, żółtka jajek, sól, skórkę i sok z cytryny oraz ekstrakt z wanilii. Gdy masa będzie gładka porcjami dodawaj twaróg i ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji.

Ubij na sztywno białka jajek a następnie stopniowo dodawaj pianę do serowej masy i delikatnie wmieszaj ją za pomocą szpatułki. 

Tak przygotowaną masę przelej na schłodzony spód i piecz przez 70-80 minut w temperaturze 150 stopni C. 

Po upieczeniu pozostaw sernik przez około 45 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Smacznego!