niedziela, 3 stycznia 2016

Decadent Walnut Cake | Dekadencki Tort Orzechowy


Old-fashioned Walnut Cake, I bake it particularly because of my grandfather, whose mother always prepared it for any celebration.

Absolutely wonderful old-fashioned cake with butter cocoa cream and walnut sponge cake.It is delicious and presents beautifully. It's nother must try!

Ingredients:
makes 1 round baking form (diameter of about 9 inches)

Walnut Sponge Cake
  • 8 eggs (yolks separated from whites)
  • 1 1/8 cups sugar
  • 3 cups ground walnuts
  • 1 teaspoon baking powder
  • 2 tablespoons bread crumbs
  • pinch of salt
Cocoa Cream
  • 1/2 cup sugar
  • 1/3 cup milk
  • 1 egg
  • 1 4/5 sticks butter - 200 g - (must be at room temperature)
  • 2 heaped tablespoons of cocoa powder
+ walnuts for decoration

Preparation:

Walnut sponge cake

Preheat oven to 360 degrees F.

In a large bowl, place egg yolks and sugar and mix till smooth and fluffy. Add the nuts, baking powder and bread crumbs. Thoroughly blend together.

Place egg whites in a high vessel, add pinch of salt and whisk to stiff peaks.

Add egg whites to the nut dough and mix thoroughly with a spoon or spatula (it's important not to use a mixer, that would destroy the structure of the foam).

Thus prepared dough place in a greased and lined with baking paper form. Bake in preheated oven for 50-60 minutes until the so-called dry stick.

Set aside to cool completely.

Cocoa Cream

In a saucepan with a thick bottom, place sugar, milk and egg. Place over low heat and heat, stirring constantly (preferably with a whisk) until the sugar is completely dissolved and the mass thickens (it should have creamy thick consistency). It is important to constantly stir the mass so it would not burn!

Set aside to cool completely.

Place butter in a large bowl, using a mixer, beat till fluffy, it's important that there was no lumps in it. Add previously prepared egg and sugar mixture and mix well. Finally, add to the  cocoa powder and the last time thoroughly blend all the ingredients.

Putting the cake together

Cut the cake horizontally in half into two equal parts.

Devide the cream into 3 parts. Spread the first part of the cream over lower part of the cake. Cover it with second (top) part of the cake and cover it with second part of the cream. Use the third part of the creamto cover the sides of the cake, the easiest way to do it is by spreading the cream with a long knife.

Decorate the cake however you like, you can use whipped cream or (like i did) stick to classical version and use nuts.

Serve with a smile!

Bon Appetit!
______________

Staromodny tort orzechowy, piekę go szczególnie ze względu na mojego dziadka, którego mama zawsze przygotowywała go na wszelkie uroczystości.

To absolutnie dekadencki tort z maślanym kremem kakaowym i orzechowym biszkoptem. 
Jest pyszny i pięknie się prezentuje. Gorąco polecam! 

Składniki:
na 1 formę o średnicy około 23 cm

Biszkopt Orzechowy
  • 8 jajek (żółtka oddzielone od białek)
  • 250 g cukru 
  • 300 g zmielonych orzechów włoskich 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • szczypta soli
Krem Kakaowy
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 200 g masła (koniecznie w temperaturze pokojowej)
  • 2 kopiaste łyżki kakao
+ orzechy do dekoracji

Przygotowanie:

Biszkopt Orzechowy

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

W dużej misce umieść żółtka razem z cukrem i miksuj na gładka puszystą masę. Następnie dodaj orzechy, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Dokładnie zmiksuj całość. 

Białka umieść w wysokim naczyniu, przypraw szczyptą soli i ubij na sztywną pianę.

Dodaj pianę z białek do masy orzechowej i dokładnie wymieszaj składniki za pomocą łyżki lub szpatułki (ważne by nie używać miksera by nie zniszczyć struktury piany).

Tak przygotowaną masę przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 50-60 minut do tak zwanego suchego patyczka.

Pozostawiamy do wystygnięcia. 

Krem Kakaowy

W rondelku z grubym dnem umieść cukier, mleko oraz jajko. Postaw na małym ogniu i podgrzewaj, ciągle mieszając (najlepiej za pomocą trzepaczki) aż cukier całkowicie się rozpuści a masa zgęstnieje (powinna mieć konsystencję budyniu). Ważne jest ciągle mieszać masę by się nie przypaliła!

Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Masło umieść w sporej misce, za pomocą miksera ubij na puszystą masę, ważne by nie było w nim grudek. Następnie dodaj do masła masę jajeczną i zmiksuj. Na koniec dodaj do masy kakao i po raz ostatni dokładnie zmiksuj składniki. 

Składanie Tortu

Przekrój ciasto na pół na dwa równe blaty. 

Krem podziel na 3 części. Pierwszą częścią kremu posmaruj dolny blat ciasta. Przykryj go 2 blatem a następnie posmaruj 2 częścią kremu. 3 część kremu przeznacz na posmarowanie boków tortu, najłatwiej zrobić to za pomocą długiego noża. 

Udekoruj tort wedle uznania, możesz użyć do tego bitej śmietany lub jak ja zostać przy klasycznej wersji i użyć orzechów.

Podawaj z uśmiechem!

Smacznego!