poniedziałek, 23 września 2013

Not your ordinary Omelette | Nie-taki-zwykły omlet


This recipie was inspired by all the ingredients that had been found in the refrigerator and it came out great! Omelette with quite an unusual filling melts in your mouth and baked tomatoes complement this flavor combo perfectly.
Ingredients:
(per serving)

for an omelette:
  • 1-2 Tbsp butter 
  • 3 eggs
  • 5-6 basil leaves (chopped)
  • salt & pepper
+3 tablespoons of cottage cheese

for roasted tomatoes:
  • a few cherry tomatoes (5 per serving works good)
  • clove of garlic
  • tablespoon olive oil
  • teaspoon of brown sugar
Preparation:

Preheat the oven to 355 degrees F. In a small ovenproof dish place tomatoes, pour over a spoon of olive oil, add chopped garlic and a teaspoon of brown sugar and roll the tomatoes so that they are all evenly coated with oil. Place the dish in the preheated oven and bake for about 20 minutes.

When the tomatoes are almost ready to prepare an omelette. In a small bowl beat the eggs, add chopped basil and season with salt and pepper. Mix well.

In a small skillet (with a diameter of about 8") melt a teaspoon of butter. Pour in the beaten eggs on a lightly heated pan (remember to fry omelette over low heat!).
After 2-3 minutes the sides of the omelette should be already fried, the center part should be little running, it is a good time to add cottage cheese in the middle.
Fold it in half and gently slide it onto the plate (help yourself with wooden spatula) .

Serve immediately with roasted cherry tomatoes.

Enjoy!

________________________________________________________________________

Przepis ten powstał ze składników, które zastałyśmy w lodówce i okazał się strzałem w dziesiątkę! Omlet z dość niecodziennym nadzieniem z serka wiejskiego jest sycący, a pieczone pomidorki idealnie uzupełniają jego smak. 

Składniki:
(na jedną porcję)

na omlet:
  • 1-2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 5-6 listków bazylii (posiekanych)
  • sól&pieprz
+3 łyżki serka wiejskiego

na pieczone pomidorki:
  • kilka pomidorków koktajlowych (5 pomidorków na porcję zdało egzamin)
  • ząbek czosnku 
  • łyżka oliwy 
  • łyżeczka brązowego cukru 
Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W małym żaroodpornym naczyniu umieść pomidorki, polej je łyżką oliwy, dodaj posiekany czosnek i łyżeczkę cukru brązowego, obtocz pomidorki, tak by wszystkie były równomiernie pokryte oliwą. Umieść naczynie w rozgrzanym piekarniku i piecz przez ok. 20 minut.

Kiedy pomidorki są już prawie gotowe przygotuj omlet. Do małej miseczki wbij 3 jajka, dodaj posiekaną bazylię, sól, pieprz i dokładnie roztrzep.

Na małej patelni (o średnicy ok. 20 cm) rozpuść łyżeczkę masła. Na lekko rozgrzaną patelnię wlej roztrzepane jajka, pozwól im się powoli ścinać (pamiętaj żeby smażyć omlet na małym ogniu!). 
Smaż przez ok. 2-3 minuty, gdy omlet jest jeszcze lekko płynny w środku dodaj 3 łyżki serka wiejskiego. Złóż omlet na połowę przygniatając drewniana szpatułką (w ten sposób lekko płynny środek zetnie się po połączeniu). 

Omlet wraz z pieczonymi pomidorkami serwuj zaraz po przygotowaniu.

Smacznego!