poniedziałek, 13 maja 2013

Light Yogurt Parfait | Lekkie Jogurtowe Parfait



 Parfait is a light and delicious dessert, perfect for spring and summer. Prepare it with seasonal fruits of your choice (we used strawberries and pineapples) and you can eat it without feeling guilty, this version has no sugar added and no fat! Must try this one!

Ingredients:
(for 3 servings)
  • 500 g of 0% fat greek yoghurt 
  • 1 teaspoon of vanilla paste/extract
  • 1 tablespoon honey
  • 2 handfuls of strawberries
  • 1 cup pineapple chunks (fresh or canned)
  • 12 tablespoons granola/muesli
Preparation:

Combine yogurt with vanilla and honey.  Cut strawberries into small pieces (you can cut them into quarters and then slice crosswise). Cut pineapple into pieces (so that their size is similar to the pieces of strawberries). Prepare three nice glasses. At the bottom of a glass put few tablespoons of yogurt (3-4 Tbsp), then cover yogurt with 2 tablespoons of granola (you can find a recipe for home-made granola here) or muesli. Now create the strawberries and pineapple layer. Repeat layering once more to the top of the dessert. Serve immediately  when granola/muesli is still crunchy.



Enjoy!
                                ________________________________________________


Parfait jest lekkim i pysznym deserem, idealnym w okresie wiosenno-letnim. Przygotuj go z sezonowych owoców(my wybrałyśmy truskawki i ananas) i zajadaj się bez wyrzutów sumienia, w tej wersji nie ma cukru i tłuszczu!

Składniki:
(na 3 porcje)
  • 500 g jogurtu greckiego light
  • 1 łyżeczka pasty/esencji waniliowej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 garści truskawek
  • 1 szklanka cząstek ananasa (może być świeży lub z puszki)
  • 12 łyżek granoli/musli
Przygotowanie:

Jogurt wymieszaj w wanilią i miodem. Truskawki pokrój na niewielkie kawałki (możesz pokroić je na ćwiartki lub przekroić wzdłuż. Ananasa pokrój na kawałki o rozmiarze zbliżonym do kawałków truskawek. Przygotuj trzy ładne szklanki/kieliszki. Na spód szklanki/kieliszka włóż kilka łyżek jogurtu (3-4), następnie zasyp jogurt 2 łyżkami granoli (przepis na pyszną domową granolę znajdziesz tutaj) /musli. Kolejno ułóż warstwę owoców. Powtórz układanie warstw jeszcze raz tak aby na wierzchu deseru znalazły się owoce. Najlepiej podawaj od razu wtedy granola/musli nie rozmięknie.

Smacznego!