czwartek, 23 maja 2013

Breakfast burrito | Śniadaniowe Burrito


There are days that when we wake up we have no energy to do anything. This breakfast is not only delicious but also will give you a lot of energy for a long time! 
Burrito with parma ham, egg and baked sweet potatoes sounds like a hit to me!

Ingredients:
  • 1 large sweet potato
  • 4 eggs
  • 8 slices of Parma ham
  • 1 teaspoon of thyme
  • 1 teaspoon oregano
  • 1 hot chili pepper (chopped into slices)
  • 2 tablespoons butter
  • 3 tablespoons olive oil
  • 2 tortillas
  • salt and pepper

Preparation:

Cut the sweet potato into slices (about 0.2 inches thick), then cut them into cubes (sides should be about 0.6 inches long). Place sweet potato pieces on a baking covered with baking paper, drizzle them with olive oil, sprinkle with oregano and thyme, and season with salt and pepper. Make sure to cover all the potatoes with herbs. Place the baking in the oven preheated to 400° F for about 20 minutes. Shuffle sweet potatoes several times during baking so that it does burn.


About 5 minutes before removing potato from the oven, melt the butter in a small pan. Place two eggs on the pan and mix carelessly. Then season with salt and pepper and leave the eggs over low heat until they set (just like when making an omelette). When the eggs are already set, remove pan from heat.

Just before removing the sweet potatoes from the oven, heat the tortillas according to the instructions on the package.

Place four slices of Parma ham on heated tortillas. Put the omelet on top of the ham (folding it in half when removing from the pan), then put the baked patato pieces (so that there was no problem with folding a burrito), sprinkle with ½ sliced ​​chili and wrap it in a neat burrito (instructions are provided on each package). Repeat all the steps again to create a second burrito. Cut into halfs and serve warm.

Enjoy!
________________________________________________________________________

Są takie dni, że gdy wstaniemy nie mamy na nic ochoty ani siły. To śniadanie doda wam bardzo dużo energii na długie godziny, jest pyszne i podnoszące na duchu!
 Burrito z szynka parmeńską, jajkiem i pieczonymi słodkimi ziemniakami to jak dla mnie strzał w dziesiątkę! 

Składniki:
  • 1 duży batat
  • 4 jajka
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej(można zastąpić szynka szwardzwaldzką)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 papryczka chili (pokrojoną w pasterki)
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 tortille 
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Pokrój bataty na plastry, o grubości około ½ centymetra, a następnie pokrój je w kostkę, o boku około 1 ½ centymetra. Przełóż bataty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop je oliwą, posyp oregano i tymiankiem oraz dopraw solą i pieprzem. Dokładnie obtocz ziemniaki w ziołach i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na około 20 minut. Kilkakrotnie przemieszaj bataty podczas pieczenia tak, żeby się nie przypaliły.

Około 5 minut przed wyjęciem batatów z piekarnika, rozpuść masło na niewielkiej patelni. Wbij na nią 2 jajka i niedbale przemieszaj. Następnie dopraw solą i pieprzem i pozostaw jajka na małym ogniu tak, by się ścięły (tak –  jak podczas robienia omletu). Gdy jajka się zetną, zdejmij patelnię z ognia.

Tuż przed wyjęciem batatów z piekarnika, podgrzej tortille według instrukcji na opakowaniu.

Na rozgrzaną tortille połóż 4 plasterki szynki parmeńskiej, na nią wyłóż omlet (składając go na pół podczas zdejmowania z patelni), następnie ułóż na jajkach bataty (tyle by nie było problemu ze zwinięciem burrito), posyp plasterkami z ½ chili i zawiń w zgrabne burrito (instrukcja znajduje się na każdym opakowaniu). Powtórz wszystkie czynności jeszcze raz by stworzyć drugie burrito. Podawaj na ciepło przekrojone na pół.

Smacznego!