Quick and tasty recipe for salmon served with sweet baked cherry tomatoes and young potatoes with mustard and parsley.
Recipe inspired by Jamie's Oliver "30-minutes meal", definitely worth a try.
Ingredients (makes 3 or 4 servings):
Salmon:
- 30 oz salmon fillet
- 1 chili pepper (cut into slices)
- 3 tablespoons olive oil
- ½ lemon (cut into small pieces, along with the skin)
- 18 oz cherry tomatoes (on branches)
- 4 slices pancetta or bacon
- salt and pepper
Young potatoes:
- 20 oz young potatoes
- 1 tablespoon mustard
- 2 tablespoons olive oil
- ½ lemon
- small handful of parsley
- salt and pepper
Preparation:
Preheat oven to 400 degrees F.
In a midium size casserole place: salmon, pieces of lemon and sliced chilli. Drizzle everything with olive oil and mix well. Arrange the tomatoes on the branches around the salmon (if you have regular tomatoes simply scatter them around). Put pancetta/bacon on top of salmon and place casserole in the oven for about 30 minutes.
When the salmon is in the oven, wash and clean potatoes. Then prick them with a knife or a fork and place them in a bowl (the one that you can put in microwave). Season potatoes with salt and pepper, add half a lemon to potatoes and cover tightly the bowl with two layers foil. Put potatoes in the microwave for 15 minutes. After removing potatoes from microwave, mash them with a fork, add mustard and olive oil and mix thoroughly.
Serve salmon with a slightly spicy sweet potatoes and sweet tomatoes!
Enjoy!
______________________________________________________
Szybki i smaczny przepis na łososia podanego z słodkimi pieczonymi pomidorkami i młodymi ziemniaczkami doprawionymi musztardą i pietruszką.
Przepis inspirowany programem Jamiego Oliviera "30 minut Jamiego", definitywnie wart wypróbowania.
Składniki (na 3/4 porcje):
Łosoś:
- 800 g filetu z łososia
- 1 papryczka chili (pokrojonej na plasterki)
- 3 łyżki oliwy
- ½ cytryny (pokrojonej w niewielkie cząstki, razem ze skórą)
- 500 g pomidorków koktajlowych (najlepiej na gałązkach)
- 4 plastry pancetty lub boczku
- sól i pieprz
Młode ziemniaczki:
- 600 g młodych ziemniaczków
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki oliwy
- ½ cytryny
- mała garść natki pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
Do naczynia żaroodpornego włóż łososia, cząstki cytryny,
plasterki chili, skrop wszystko oliwą i dobrze wymieszaj. Dookoła łososia ułóż
pomidorki na gałązkach (jeśli masz pomidorki bez gałązek to po prostu je
rozrzuć). Na wierzch łososia połóż pancette/boczek i wstaw całość do
rozgrzanego piekarnika na około 30 minut.
Kiedy łosoś jest w piekarniku umyj i oczyść młode
ziemniaczki. Następnie nakłuj je nożem lub widelcem i przełóż do miski (takiej
którą można włożyć do mikrofalówki). Dopraw ziemniaki solą i pieprzem, dołóż do
miski połówkę cytryny i szczelnie przykryj całość 2 warstwami folii. Tak przygotowane ziemniaczki wstaw do mikrofalówki na 15 minut
(ustaw ją na najwyższe obroty). Po wyjęciu z mikrofalówki rozgnieć ziemniaki za pomocą widelca, dodaj do nich
musztardę i oliwę i dokładnie wymieszaj.
Łososia podawaj z lekko pikantnymi ziemniaczkami i słodkimi
pomidorkami!
Smacznego!
folia aluminiowa w mikrofalówce? To chyba nie jest najlepszy pomysł ;)
OdpowiedzUsuńU Jamiego Oliviera wszystko jest możliwe ;)
Usuń