sobota, 25 maja 2013

Salmon&Young potatoes | Łosoś i Młode ziemniaczki


Quick and tasty recipe for salmon served with sweet baked cherry tomatoes and young potatoes with mustard and parsley.

 Recipe inspired by Jamie's Oliver "30-minutes meal", definitely worth a try. 

Ingredients (makes 3 or 4 servings):

Salmon:
  • 30 oz salmon fillet 
  • 1 chili pepper (cut into slices)
  • 3 tablespoons olive oil
  • ½ lemon (cut into small pieces, along with the skin)
  • 18 oz cherry tomatoes (on branches)
  • 4 slices pancetta or bacon
  • salt and pepper
Young potatoes:
  • 20 oz young potatoes
  • 1 tablespoon mustard
  • 2 tablespoons olive oil
  • ½ lemon
  • small handful of parsley
  • salt and pepper
Preparation:

Preheat oven to 400 degrees F.

In a midium size casserole place: salmon, pieces of lemon and sliced ​​chilli. Drizzle everything with olive oil and mix well. Arrange the tomatoes on the branches around the salmon (if you have regular tomatoes simply scatter them around). Put pancetta/bacon on top of salmon and place casserole in the oven for about 30 minutes.

When the salmon is in the oven, wash and clean potatoes. Then prick them with a knife or a fork and place them in a bowl (the one that you can put in microwave). Season potatoes with salt and pepper, add half a lemon to potatoes and cover tightly the bowl with two layers foil. Put potatoes in the microwave for 15 minutes. After removing potatoes from microwave, mash them with a fork, add mustard and olive oil and mix thoroughly.

Serve salmon with a slightly spicy sweet potatoes and sweet tomatoes!

Enjoy!

______________________________________________________

Szybki i smaczny przepis na łososia podanego z słodkimi pieczonymi pomidorkami i młodymi ziemniaczkami doprawionymi musztardą i pietruszką. 

Przepis inspirowany programem Jamiego Oliviera "30 minut Jamiego", definitywnie wart wypróbowania.

Składniki (na 3/4 porcje):

Łosoś:
  • 800 g filetu z łososia
  • 1 papryczka chili (pokrojonej na plasterki)
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ cytryny (pokrojonej w niewielkie cząstki, razem ze skórą)
  • 500 g pomidorków koktajlowych (najlepiej na gałązkach)
  • 4 plastry pancetty lub boczku
  • sól i pieprz
Młode ziemniaczki:
  • 600 g młodych ziemniaczków
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ cytryny
  • mała garść natki pietruszki
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

Do naczynia żaroodpornego włóż łososia, cząstki cytryny, plasterki chili, skrop wszystko oliwą i dobrze wymieszaj. Dookoła łososia ułóż pomidorki na gałązkach (jeśli masz pomidorki bez gałązek to po prostu je rozrzuć). Na wierzch łososia połóż pancette/boczek i wstaw całość do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut.

Kiedy łosoś jest w piekarniku umyj i oczyść młode ziemniaczki. Następnie nakłuj je nożem lub widelcem i przełóż do miski (takiej którą można włożyć do mikrofalówki). Dopraw ziemniaki solą i pieprzem, dołóż do miski połówkę cytryny i szczelnie przykryj całość 2 warstwami folii. Tak przygotowane ziemniaczki wstaw do mikrofalówki na 15 minut (ustaw ją na najwyższe obroty). Po wyjęciu z mikrofalówki rozgnieć  ziemniaki za pomocą widelca, dodaj do nich musztardę i oliwę i dokładnie wymieszaj.

Łososia podawaj z lekko pikantnymi ziemniaczkami i słodkimi pomidorkami!

Smacznego!