wtorek, 7 maja 2013

Old fashioned Croissants with Chocolate and Almond filling | Staromodne Rogaliki z Czekoladowym i Migdałowym nadzieniem


These little croisants are perfect addition to your morning coffe or afternoon tea. Here we present two versions: with chocolate and almond filling. Which one is your favorite?

Ingredients:

You can find all the ingredients for the dough here.

(makes about 16 croissants)

Chocolate filling:

(for 8 croissants, if you want to do croissants with chocolate filling only - double the ingredients)
  • 100 grams of dark chocolate
  • 3-4 tablespoons milk
  • 3 tablespoons butter
  • 1-2 tablespoons caster sugar
Almond filling:

(for 8 croissants, if you want to do croissants with almond filling only  - double the ingredients)
  • 30 g almonds (chopped)
  • 30 g almond flakes
  • 4 tablespoons of butter
  • 3-4 tablespoons of sugar
Preparation:

Prepare the dough according to the recipe.

When the dough rests (risies), prepare the filling/s.

Chocolate filling:  Place all the ingredients in mixing bowl and heat over hot water bath. Allow the chocolate to melt, stirring occasionally. At the end mix thoroughly and set aside to cool.

Almond Filling:  Place all ingredients in a pot, heat over low heat and let the butter dissolve. Mix well so that almonds are fully coated in melted butter and sugar mixture. Remove from heat and set aside to cool.

Preheat the oven to 445 degrees F.

Roll out half of the dough in circle (the dough should be about 0,5" thick) - you will repeat his procedure twice, first with chocolate than with almond filling. 

With a sharp knife cut off uneven edges. We want to get the most symmetrical shape. Brush the circle with a filling leaving about 1 cm margin. 

Cut the circle into 8 equal pieces and start forming croissants - simply roll each piece, starting with the wider end. Place on a baking pan covered with parchemt paper. When you fill up your pan, leave your croissants for 20 minutes so thay can "re-rise". 

Just before placing them in the oven brush with beaten egg. Bake in  445 degrees for about 10 minutes. 

Before serving, you can sprinkle  croissants with powdered sugar.

Enjoy!
________________________________________________________________________

Te małe rogaliki są idealnym dodatkiem do porannej kawy lub herbatki po południu. Poniżej prezentujemy dwie odsłony: z czekoladą i nadzieniem migdałowym. 
Na który Ty się skusisz?


Składniki:

Składniki na ciasto drożdżowe z tego przepisu.

Ciasta wystarcza na 16 rogalików.

Nadzienie czekoladowe:

(nadzienia wystarcza na połowę rogalików, jeśli chcecie zrobić rogaliki tylko z czekoladowym nadzieniem, podwójcie składniki)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 1-2 łyżki cukru pudru
Nadzienie migdałowe:

(nadzienia wystarcza na połowę rogalików, jeśli chcecie zrobić rogaliki tylko z cmigdałowym nadzieniem, podwójcie składniki)
  • 30 g migdałów w słupkach
  • 30 g migdałów w płatkach
  • 4 łyżki masła
  • 3-4 łyżki cukru


Przygotowanie:

Przygotuj ciasto drożdżowe zgodnie z tym przepisem.

Kiedy ciasto odpoczywa (rośnie) przygotuj nadzienie/a.

Nadzienie czekoladowe: w garnuszku postawionym w kąpieli wodnej (czyli umieszczonym nad innym garnkiem w którym znajduje się delikatnie gotująca się woda) umieść wszystkie składniki. Pozwól czekoladzie się topić co jakiś czas mieszając cała masę. Dokładnie wymieszane nadzienie zostaw do ostygnięcia.

Nadzienie migdałowe: w garnuszku umieść wszystkie składniki, postaw na małym ogniu i pozwól masłu się rozpuścić. Całość dobrze wymieszaj, tak by migdały były dokładnie pokryte rozpuszczoną mieszanką masła i cukru. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C.

Rozwałkuj połowę ciasta na kształt koła (ciasto powinno mieć grubość około ½ - 1 cm) - czynność tą będziemy powtarzać dwa razy, raz z nadzieniem czekoladowym raz z migdałowym.

Ostrym nożem odkrój nierówne krawędzie. Chcemy uzyskać możliwie jak najbardziej symetryczny kształt. 

Posmaruj koło nadzieniem zostawiając około 1 cm marginesu. Pokrój koło na 8 równych części i uformuj rogaliki. W tym celu zwiń każdy kawałek w rulonik, zaczynając od szerszego końca. Gotowe odkładaj na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Gdy  zapełnisz blachę, odstaw rogaliki na 20 minut by ponownie wyrosły. 

Tuż przed wstawieniem do piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w rozgrzanym do 230 stopni piekarniku przez około 10 minut. 

Przed podaniem możesz posypać rogaliki cukrem pudrem.

Smacznego!