środa, 15 maja 2013

Salmon & Asparagus Fritata | Fritata z Łososiem i Szparagami




Fritata - that is another dish that we can eat for breakfast, lunch, dinner or supper. This one is prepared with asparagus, young potatoes and smoked salmon. 
If you do not have asparagus, substitute them with sweet red pepper nad the dish is still going to be  delicious!


Ingredients 
(for 4 servings):

  • 8 eggs
  • about 9 oz asparagus (preferably white)
  • about 9 oz young potatoes
  • 3 spring onions
  • 3,5 oz smoked salmon (cut into pieces)
  • 3,5 oz cheddar cheese (if you don't have cheddar use Gouda/Emmentaler)
  • 100 ml sour cream 
  • 100 ml of milk
  • parsley for garnish
  • 1 tablespoon butter
  • 2 tablespoons oil
  • salt and pepper

Preparation:

Set the oven to 360 degrees F.

Wash the asparagus, cu off the woody ends and cut asparagus into 0,8 inch pieces. Clean the potatoes and cut them into very thin slices (this is important, if slices are too thick they will be hard). Cut spring onions (not the green part) into thin slices. Place oil and butter in a pan (ovenproof). When butter is already melted add: onions, asparagus and potatoes. Fry for a while until the vegetables are tender (about 5-8 minutes).

In the meantime, brake the eggs into a bowl, add the cream and milk and beat slightly. Add the salmon to mixed egg, season with salt and pepper. Pour eggs into the pan (if the vegetables have softened). Cook your fritata over low heat, without stirring. Leave the pan on the heat until the egg mixture hardens (about 12-15 minutes).

Spread grated cheese evenly on fritatas top and put it in the oven for 10-15 minutes until the surface becomes golden-brown.

Decorate with fresh parsley and serve!

Enjoy!
_______________________________________________________________________

Fritata - czyli kolejne danie które możemy jeść na śniadanie, lunch, obiad czy kolacje. Ta przygotowana jest z sezonowymi szparagami, młodymi ziemniaczkami i wędzonym łososiem.
Jeżeli nie macie szparagów, pomińcie je lub zastąpcie np. papryką, danie będzie równie pyszne! 

Składniki 
(na 4 porcje):

  • 8 jajek 
  • 250 g szparagów (najlepiej białych)
  • 250 g młodych ziemniaków
  • 3 małe dymki
  • 100 g wędzonego łososia
  • 100 g sera cheddar (w razie konieczności zastąp gouda/ementalerem)
  • 100 ml śmietany (ja użyłam 12%)
  • 100 ml mleka
  • pietruszka do dekoracji
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron/rzepakowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 stopni C.

Umyj szparagi, odetnij zdrewniałe końcówki i pokrój je na kawałki o długości około 2 cm. Oczyść młode ziemniaki i pokrój na bardzo cienkie plastry (to istotna część, jeżeli plastry będą z grube to ziemniaki będą twarde). Dymkę (nie tą zieloną cześć) pokrój w cienkie plasterki. Na patelnię (taką którą można potem włożyć do piekarnika) wlej olej i dodaj masło. Kiedy masło się rozpuści dodaj: cebulę, szparagi i ziemniaki. Smaż przez chwilę aż warzywa zmiękną (około 5-8 minut).

W międzyczasie do miski wbij jajka, dodaj do nich śmietanę i mleko i dokładnie roztrzep. Do wymieszanej masy jajecznej dodaj łososia (porwanego na niewielkie kawałki) oraz sól i pieprz. Przemieszaj jajka i przelej na patelnię (jeżeli warzywa już trochę zmiękły). Smaż fritatę na małym ogniu, nie mieszając. Pozostaw patelnię na ogniu do momentu aż mieszanina z jajek zastygnie (około 12-15 minut). 

Na fritacie rozłóż starty na grubych oczkach ser i wstaw ją do piekarnika na 10-15 minut aż powierzchnia nabierze złoto-brązowego koloru. 

Udekoruj świeżą pietruszką i podawaj!

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz