środa, 29 maja 2013

Light french toast sandwiches | Lekkie kanapki z tostów francuskich


I love French toast, but since I take care of my diet I'm doing my best avoiding those that  are sweet and fried in deep fat. So I came up with an the idea for baked French toast sandwiches with ham, tomato and cream cheese with basil. 
Delicious, nutritious and healthy!

Ingredients:

4 sandwiches
  • 2-3 eggs (depending on size)
  • 1/4 cup milk
  • 8 slices whole-wheat bread
  • 1/4 teaspoon thyme
  • 3 tablespoons cream cheese (I've used fat free)
  • 8-10 basil leaves
  • 8 slices ham (any type you like)
  • 1 large tomato (cut into slices)
  • salt and pepper
Preparation:

Preheat oven to 400 degrees F.

In a small bowl, mix the cream cheese with finely chopped basil. Season with salt and pepper. Set aside.

In a deep dish place: eggs, milk and thyme. Whisk well to combine all the ingredients and season with salt and pepper. Prepare first layer of sandwiches, soak 4 slices of bread in egg mixture .Place the slices on a baking tray covered with baking paper.

Next, on each bread slice place: 2 slices of ham, 1/4 of cheese and 1 slice of tomato. Then soak the remaining 4 slices of bread in egg mixture and cover sandwiches (gently press down each sandwich). Place baking tray in preheated oven for about 10 minutes or until toasts are golden brown. Serve right away!

Enjoy!

____________________________________________________________________

Uwielbiam tosty francuskie, lecz dbając o dietę staram się unikać tych na słodko, smażonych w głębokim tłuszczu. Stąd pomysł na pieczone kanapki z tostów francuskich z szynką, pomidorem i kremowym serkiem z bazylią. 
Pyszne, pożywne i zdrowe!

Składniki:

4 kanapki
  • 2-3 jajka (w zależności od wielkości)
  • 1/4 szklanka mleka
  • 8 kromek chleba pełnoziarnistego 
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 3 łyżki serka kremowego (ja użyłam 0% tłuszczu)
  • 8-10 listków bazylii
  • 8 plasterków dowolnej wędliny
  • 1 duży pomidor (pokrojony w plastry)
  • sól i pieprz
Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

W niewielkiej miseczce wymieszaj serek z drobno posiekaną bazylią. Dopraw solą i pieprzem. 

Do głębokiego talerza wbij jajka, wlej mleko i dodaj tymianku. Mieszaj składniki do połączenia, dopraw solą i pieprzem. Przygotuj spody kanapek, czyli nasącz jajeczną mieszaniną 4 kromki. Po namoczeniu układaj kromki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Następnie na każda kromkę ułóż po 2 plastry szynki,  1/4 serka i plaster pomidora. Następnie nasącz mieszaniną pozostałe 4 kromki, przykryj kanapki (delikatnie dociskając) i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 10 minut, lub aż grzanki będą złociste. Podawaj gorące !

Smacznego!