sobota, 11 maja 2013

Classic Caesar Salad | Klasyczna Sałatka Cezara



Today we decided to go with a true king among salads: The Caesar Salad. Juicy chicken, creamy dressing and crunchy croutons create one great combination you have to try.

Ingredients:
(serves 3)

Homemade Croutons:
  • two graham rolls cut into cubes
  • 4 tbsp olive oil
  • pinch of salt
Chicken:
  • 2 big chicken breasts (sliced into strips)
  • 2 tbsp olive oil
  • 1 tbsp lemon juice
  • 1 tbsp balsamic vinegar
  • 1 clove garlic, minced
  • ½ tsp estragon
  • ½ tsp marjoram
  • salt and pepper to taste
Dressing:
  • 1 tbsp lemon juice
  • 2 tbsp olive oil
  • 4 tbsp Greek yogurt
  • 1 tsp Worcestershire sauce
  • 1 clove garlic, minced
  • salt and pepper to taste
Salad
  • 1 big romaine lettuce or a bag of salad mix
  • 1/2 cup grated Parmesan cheese
  • 4-6 slices bacon (diced)
Preparation:

Preheat the oven to 375 degrees F.


Line baking pan with parchment paper and spread the bread cubes evenly on a baking sheet. Splash with olive oil and sprinkle some salt. Toss bread cubes in oil so they are evenly coated. Bake in a 375 degree oven until golden brown, (about 10 minutes). Let cool slightly.



In a bowl combine the chicken strips and all of the marinade ingredients. Marinate in the refrigerator for about 20 minutes.

In another bowl combine all of the dressing ingredients. Mix throughoutly and set aside. 

When the chicken is ready splash some olive oil on a skillet, add the bacon and fry over medium heat. After a minute add chicken breasts and fry until done. Remove pan from the heat and let your meat cool a little before you add it to the salad.

In a large salad bowl combine the lettuce, croutons, meat, Parmezan and dressing. Toss to coat all the ingredients and it's ready to serve.

Enjoy!
________________________________________________________________________

Dziś zdecydowaliśmy się zmierzyć z prawdziwym królem wśród sałatek: Sałatką Cezara. Soczysty kurczak, kremowy dressing i chrupiące grzanki - tego trzeba spróbować.

Składniki:
(na 3 porcje)

Domowe Grzanki:
  • dwa grahamki (pokrojone w kostkę)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
Kurczak:
  • 2 duże piersi z kurczaka (pokrojone w paski)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ łyżeczki estragonu
  • ½ łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
Dressing:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 ząbek czosnku, mielonego
  • sól i pieprz do smaku
Sałatka:
  • 1 duża sałata rzymska lub mieszanka sałat
  • pół szklanki startego parmezanu
  • 4-6 plasterków boczku (pokrojone w kostkę)
Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

Formę to pieczenia wyłóż folią aluminiową i równomiernie rozrzuć pokrojone grahamki. Skrop oliwą i posyp szczyptą soli. Następnie przemieszaj grzanki aby z każdej strony pokryły się oliwą. Piecz ok.10 minut, aż uzyskają złoto-brązowy kolor.

W misce połącz pokrojonego w paski kurczaka i wszystkie składniki marynaty. Upewnij się że wszystkie kawałki kurczaka są pokryte marynatą i wstaw do lodówki na ok. 20 minut.

W innej misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na dressing i odstaw na bok.

Gdy kurczak jest gotowy skrop patelnię oliwą, dodaj boczek i smaż na średnim ogniu. Kiedy boczek zacznie się lekko rumienić dodaj kawałki kurczaka i smaż do momentu kiedy uznasz, że mięso jest już gotowe. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól mięsu trochę ostygnąć.

W dużej misce połącz sałatę, grzanki, mięso, starty ser i sos. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby sos dokładnie pokrył resztę składników.

Smacznego!