We try to eat healthy,
and as we all know fish are irreplaceable part of a healthy diet. Here's a
recipe for a juicy baked or grilled trout (after all it’s BBQ season) combined
with delicious, seasonal asparagus!
Ingredients:
- 3 trouts
- ½ lemon (cut into slices and then into quarters)
- bunch of dill
- 3 teaspoons capers
- 3 tablespoons butter
- 500 g of asparagus
- 1 tablespoon olive oil
- 1 tablespoon balsamic vinegar
- salt and pepper
Preparation:
Preheat the oven to
390 degress F.
Prepare three pieces
of aluminum foil (must be a few inches longer than the fish). Put the fish on
the foil and season the inside with salt and pepper, add a spoon of capers, a
spoon of butter (divided into 2 pieces), 1/3 of dill and a few quarters of
lemon. Close prepared fish and tightly wrap in foil to form a neat package (try
not to leave any gaps for steam to escape).
Bake in a preheated
oven (390 degrees F) or on the grill for 15-25 minutes depending on the size of
trout.
When you put the fish
in the oven, wash asparagus. Cut off their bottoms and place on a wire rack in
the oven/grill and grill until they are still green and hard but crisp (about
10 minutes). Place ready asparagus in a bowl, season with salt, pepper, vinegar
and olive oil and mix well.
Then just remove the
fish from the oven/off the grill and serve!
Enjoy!
________________________________________________________________________
Staramy się zdrowo odżywiać, a jak wszyscy
wiemy ryby powinny na stałe zagościć w zdrowej diecie. Oto przepis na
soczystego pstrąga pieczonego lub grillowanego (w końcu sezon grillowy już
dawno otwarty) podanego z pysznymi, sezonowymi szparagami!
Składniki:
- 3 pstrągi
- ½ cytryny (pokrojonej na plastry a potem na ćwiartki)
- pęczek koperku
- 3 łyżeczki kaparów
- 3 łyżki masła
- 500 g szparagów
- 1 łyżka oliwy extra vergin
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
Przygotuj 3 kawałki folii aluminiowej (muszą
być o kilka centymetrów dłuższe niż ryba). Na foli połóż rybę, dopraw ją od
wewnątrz solą i pieprzem a następnie nafaszeruj łyżeczką kaparów, łyżką masła
(najlepiej podzieloną na 2 kawałki), 1/3 koperku i kilkoma cząstkami cytryny.
Tak przygotowaną rybę zamknij a następnie
szczelnie zawiń w folie tworząc zgrabny pakunek (postaraj się by nie pozostawić
parze żadnej szczeliny na ucieczkę). Tak przygotowana rybę piecz w rozgrzanym
piekarniku (200 stopni C) lub na grillu przez 15-25 minut w zależności od
wielkości pstrąga.
Gdy wstawisz ryby do piekarnika, umyj
szparagi. Urwij ich ‘nóżki’ i połóż na kratce piekarnika/grilla i grilluj aż
będą intensywnie zielone, sprężyste lecz ciągle chrupkie (około 10 minut). Gotowe szparagi umieść w miseczce, dopraw solą,
pieprzem, octem i oliwą i dobrze wymieszaj.
Pozostaje już tylko wyjąć rybę z
piekarnika/zdjąć z grilla i podawać!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Any doubts? Questions? Go for it! | Masz wątpliwości? Pytanie? Strzelaj ;)