piątek, 17 maja 2013

Light Pizza | Lekka Wiosenna Pizza


No doubt pizza is one of favourite things to eat around the world but also loaded with calories! Today we proudly present our own invention - light&heathy pizza
Turns out we can save a lot of calories thanks to greek yogurt that is main ingredient of our crust and sauce! Combined with arugula salad, Prosciutto ham, pear and salty goat cheese it makes a perfect spring dinner.

Ingredients:
(serves 2)

Pizza Crust:
  • 0,75 cups all purpose flour
  • pinch of salt
  • 1 tsp baking powder
  • 0,5 cup light greek yogurt
+extra flor for dusting

Herbal Sauce:
  • Small handful thyme leaves, finely chopped
  • juice and zest of half lemon
  • 1/3 cup greek yogurt
  • Sea salt and freshly ground black pepper
Toppings:
  • arugula salad
  • Prosciutto ham (about 3 slices)
  • 1 pear (sliced)
  • 30 grams goat cheese
Preparation:

Preheat oven to 425F. 

Mix 0,5 cup of flour (reserve remaing flour for later), salt, baking powder and yogurt together. Use knead attachment on mixing bowl and mix for 5 minutes. Dough will still be quite sticky. Add in remaining 0,25 cup of flour. Mix for few more seconds so all the ingredients come together.

Sprinkle some flour a piece of parchment paper and spread your dough on it. When your dough has a proper pizza shape place it in the oven and bake for about 10 minutes or until it starts turning brown.

When your pizza is in the oven prepare herbal sause. Simply mix all the ingredients listed above and voilà! Your sauce is ready.

Once your pizza is fully baked take it out of the oven and let it cool down a bit. Afterwards pour the sauce on it, cover with arugula salad, Prosciutto, pear slices and goat cheese. It looks beautiful now time to check how yummy it is!

Enjoy!

_______________________________________________________________________

Pizza bez wątpienia jest jedną z ulubionych dań na całym świecie, ale również bardzo tuczącym. Dziś z dumą prezentujemy nasz własny wynalazek - lekką i zdrową pizzę!
Okazuje się, że możemy zaoszczędzić sporo kalorii dzięki jogurtowi greckiemu, który jest głównym składnikiem naszego ciasta i sosu! W połączeniu z rukolą, szynką parmeńską, gruszką i słonym, kozim serem tworzą fantastyczną kompozycję smaków.

Składniki:
(na 2 porcje)

Ciasto na Pizzę:
  • 0,75 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki jogurtu greckiego light
+ trochę mąki do posypania

Sos ziołowy:
  • garstka świeżego tymianku (drobno posiekanego)
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 1/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz
Dodatki:
  • sałatka z rukolą
  • szynka parmeńska/ szynka szwarcwaldzka (około 3 plastry)
  • 1 duża gruszka (w plasterkach)
  • 30 sera koziego
Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.

Wymieszaj 0,5 szklanki mąki (resztę zachowaj na później), sól, proszek do pieczenia i jogurt. Przy użyciu haków do wyrabiania ciasta mieszaj przez ok.5 minut. Ciasto będzie wciąż dość lepkie. Dodaj w pozostałe 0,25 szklanki mąki. Mieszaj jeszcze przez chwilę, tak aby wszystkie składniki dokładnie połączyły się ze sobą.

Posyp mąką kawałek pergaminu i rozprowadź na nim ciasto. Gdy ciasto nabierze właściwego kształtu pizzy umieścić je w piecu i piecz przez około 10 minut lub do momentu, gdy zacznie brązowieć.

Gdy pizza jest w piekarniku przygotowuj sos ziołowy. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki wymienione powyżej i voilà! Twój sos jest gotowy.

Gdy pizza jest w pełni wypieczona wyjmij ją z piekarnika i pozwól jej trochę ostygnąć. Następnie polej ciasto sosem i kolejno połóż rukolę, Prosciutto, plastry gruszki i kawałki koziego sera. Wygląda pięknie prawda? Teraz czas sprawdzić jak cudownie smakuje!



Smacznego!








1 komentarz:

  1. Pizza też była przepyszna, szczególnie polecam konsumowanie jej na tarasie podczas słonecznej pogody!

    OdpowiedzUsuń