wtorek, 3 grudnia 2013

The best cocoa cookies for St. Nick's | Najlepsze ciasteczka kakaowe na Mikołajki





St. Nicholas Day is just around the corner. We can not imagine this day without a cup of hot chocolate and the smell of cookies spreading around the house. This year we decided to go with cocoa cookies. They are ideal for cutting Christmas stars, snowmen and Santa Clauses, because they do not change their shape during baking. You can decorate them with icing sugar or frosting and chill with of Christmas music in the background .


Ingredients:
(makes about 130 cookies)
  • 3 3/4 cups flour
  • 3/4 cups cocoa
  • 1 tablespoon vanilla extract
  • 2 small eggs
  • 1 1/2 cups sugar
  • 1 1/2 cup butter
Preparation:

Preheat oven to 350 degrees F.

Mix together all the dry ingredients and set aside. In another bowl, beat butter with sugar until fluffy, add the eggs and vanilla and mix until all the ingredients are combined. Then gradually add the dry ingredients prepared before. Roll out the dough on a floured surface (it shold be about 3mm high) and cut down any shapes .

Place prepared cookies in the fridge for 10-15min or in a freezer for 5 minutes (this will prevent cookies from changing shape in the oven). After this time, transfer them into the preheated oven and bake for 8 minutes.

Decorate your cookies in any way you wish - we wanted to eat it asap so we just sprinkled some icing sugar on top.

Enjoy!
_____________________

Już za chwilę Mikołajki. My nie wyobrażamy sobie tego dnia bez kubka gorącej czekolady i wypełniającego cały dom zapachu ciasteczek. W tym roku zdecydowałyśmy się na kruche ciasteczka kakaowe. Są one idealne do wycinania świątecznych gwiazdek, bałwanków czy Mikołajów, ponieważ nie zmieniają swojego kształtu po upieczeniu. Na koniec można ozdobić je cukrem pudrem lub lukrem i kosztować ze świąteczną muzyką w tle.

Składniki:
(na około 130 ciastek)
  • 3 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 2 małe jajka 
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 350 g masła
Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 

W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki i odstaw na bok. W innym naczyniu ubij masło z cukrem aż będzie puszyste, dodaj jajka i wanilię i mieszaj do połączenia składników. Następnie stopniowo dodawaj przygotowane wcześniej suche składniki. Rozwałkuj ciasto na obsypanym mąką blacie (na grubość około 3 mm) i wycinaj dowolne kształty.

Tak przygotowane ciastka włóż do lodówki na 10-15 min (to zapobiegnie rozlaniu się ciastek w piekarniku). Po tym czasie przełóż je do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 8 min. 

Na koniec pozostaje udekorować ciastka wedle własnej fantazji - my nie mogłyśmy się doczekać degustacji więc obsypałyśmy je tylko cukrem pudrem ale możecie również pokryć je lukrem.

Smacznego!