sobota, 14 grudnia 2013

Grandma's mushroom soup | Zupa grzybowa z przepisu babci



Can you imagine Christmas Eve without mushroom soup? We certainly can not, and the recipe that you see here is the recipe of my grandmother, whose mushroom every year is a favorite on the holiday table. Full of aroma, well- seasoned soup with perfect consistency - not too thin, not too thick. Now, when that recipe is in our possession I'm pretty sure we'll eat mushroom soup a lot more often than just once a year.

Ingredients:
  • approximately 120 g of dried mushrooms
  • 1 liter of vegetable stock
  • 1 cup cream + heaping tablespoon flour
  • salt and pepper to taste
+ any kind of pasta

Preparation:


Place dried mushrooms in a pot, pour over about 2 liters of water and leave overnight to soak


Next day - simmer soaked mushrooms with the brew for about an hour on low heat. After this time, remove all the mushrooms from the pot and cut them into strips. To the pot with mushroom brew add one liter of vegetable broth with sliced mushrooms and continue cooking. 


Finally , mix the sour cream with heaping tablespoon of flour. Add some hot soup to the cream, mix throughoutly and then pour it to the pot of soup.


Season with salt and plenty of pepper and serve with your favorite pasta.



Enjoy!
________________________________________________________________________
Czy potraficie sobie wyobrazić Wigilię bez zupy grzybowej? My na pewno nie, a przepis który widzicie tutaj to przepis mojej babci, której grzybowa co roku króluje na świątecznym stole. Pełna grzybowego aromatu, dobrze doprawiona zupa o idealnej konsystencji - nie za rzadka, nie za gęsta. Teraz kiedy przepis jest już w naszym posiadaniu przypuszczam, że zupę grzybową będziemy jeść dużo częściej niż raz w roku.

Składniki:
  • ok. 120 g suszonych grzybów
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietany + czubata łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
+ dowolny makaron

Przygotowanie:


Suszone grzyby umieść w garnku i zalej około 2 litrami wody. Zalane grzyby pozostaw do namoczenia na noc. 

Namoczone przez noc grzyby wraz z wywarem gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie wyjmij wszystkie grzyby i pokrój na paseczki. Do wywaru z grzybów dolej litr bulionu warzywnego, pokrojone grzyby i kontynuuj gotowanie. Na koniec wymieszaj śmietanę (18%) z czubatą łyżką mąki. Zahartuj śmietanę poprzez dolanie gorącej zupy do śmietany a następnie całość przelej do garnka z zupą. 

Dopraw solą i dużą ilością pieprzu i podawaj z ulubionym makaronem.

Smacznego!