Another Polish traditional Christmas dish - herring. These are sweet and sour, marinated with cranberries. What's more the ingredients have Christmas colors so the dish looks beautiful on a Christmas Eve table!
Ingredients:
- 4 soaked salted herring fillets (just soak herrings in water so they want be too salty)
- 300 ml water
- 150 ml sugar
- 50 ml of cranberry juice
- 100 ml of vinegar (12%)
- 1 tablespoon salt
- 2 bay leaves
- 8 grains of allspice
- 100 g cranberries (we used frozen)
- branch of rosemary
Preparation:
First prepare the marinade: in a small pot bring to boil water, sugar, cranberry juice, vinegar, salt, bay leaves and allspice. Set aside to cool. In the meantime, cut herring into pieces about 1 inch thick.
In a clean jar lay out herring and cranberries (defrozed). Somewhere in the middle of the jar, place a branch of rosemary.
Finally pour the marinate at room temperature over the herrings&cranberries layers. Place in refrigerator for 2-3 days.
Serve cold decorated with a sprig of rosemary.
Enjoy!
____________________________________________________________
Kolejna tradycyjna świąteczna potrawa - śledzie. Te są słodko-kwaśne i żurawinowe, pięknie się prezentują. Dodatkowo dzięki dodatkom mają świąteczne kolory, idealne na Wigilijny stół!
Składniki:
- 4 wymoczone filety solonego śledzia
- 300 ml wody
- 150 ml cukru
- 50 ml soku z żurawiny
- 100 ml octu (12%)
- 1 łyżka soli
- 2 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 100 g żurawiny (my użyłyśmy mrożonej)
- gałązka rozmarynu
W garnuszku zagotuj wodę, cukier, sok żurawinowy, ocet z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie pokrój śledzie na kawałki około 2 cm grubości.
W wyparzonym słoiku układaj na zmianę śledzie i żurawinę (rozmrożoną). Gdzieś w połowie słoika umieść gałązkę rozmarynu.
Tak przygotowane śledzie zalej marynatą (w temperaturze pokojowej). Śledzie odstaw do lodówki na 2-3 dni.
Podawaj na zimno udekorowane gałązką rozmarynu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Any doubts? Questions? Go for it! | Masz wątpliwości? Pytanie? Strzelaj ;)