niedziela, 15 grudnia 2013

Herrings marinated with Cranberries | Marynowane Śledzie z Żurawiną




Another Polish traditional Christmas dish - herring. These are sweet and sour, marinated with cranberries. What's more the ingredients have Christmas colors so the dish looks beautiful on a Christmas Eve table!

Ingredients:
  • 4 soaked salted herring fillets (just soak herrings in water so they want be too salty)
  • 300 ml water
  • 150 ml sugar
  • 50 ml of cranberry juice
  • 100 ml of vinegar (12%)
  • 1 tablespoon salt
  • 2 bay leaves
  • 8 grains of allspice
  • 100 g cranberries (we used frozen)
  • branch of rosemary
Preparation:

First prepare the marinade: in a small pot bring to boil water, sugar, cranberry juice, vinegar, salt, bay leaves and allspice. Set aside to cool. In the meantime, cut herring into pieces about 1 inch thick.

In a clean jar lay out herring and cranberries (defrozed). Somewhere in the middle of the jar, place a branch of rosemary.

Finally pour the marinate at room temperature over the herrings&cranberries layers. Place in refrigerator for 2-3 days.

Serve cold decorated with a sprig of rosemary.

Enjoy!
____________________________________________________________

Kolejna tradycyjna świąteczna potrawa - śledzie. Te są słodko-kwaśne i żurawinowe, pięknie się prezentują. Dodatkowo dzięki dodatkom mają świąteczne kolory, idealne na Wigilijny stół!

Składniki:
  • 4 wymoczone filety solonego śledzia
  • 300 ml wody
  • 150 ml cukru
  • 50 ml soku z żurawiny
  • 100 ml octu (12%)
  • 1 łyżka soli
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 100 g żurawiny (my użyłyśmy mrożonej)
  • gałązka rozmarynu
Przygotowanie:


W garnuszku zagotuj wodę, cukier, sok żurawinowy, ocet z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie pokrój śledzie na kawałki około 2 cm grubości. 

W wyparzonym słoiku układaj na zmianę śledzie i żurawinę (rozmrożoną). Gdzieś w połowie słoika umieść gałązkę rozmarynu. 

Tak przygotowane śledzie zalej marynatą (w temperaturze pokojowej). Śledzie odstaw do lodówki na 2-3 dni.

Podawaj na zimno udekorowane gałązką rozmarynu.

Smacznego!