This is the last post with praline series. This time, sweet and salty pralines with peanut butter and pretzels. Perfectly balanced flavor and texture. They are insane!
Ingredients:
(for about 40 pralines)
- 3 cups pretzels
- 1 cup creamy peanut butter
- 1 tablespoon butter (at room temperature)
- 4 tablespoons brown sugar
- pinch of salt
- 6 tablespoons icing sugar
- about 300 g of chocolate
+ topping, whatever you prefer: crushed pretzels, peanuts or sea salt
Preparation:
Start with puting the pretzels into a resealable plastic bag and crush into very small bits.
In a medium bowl, combine the peanut butter, butter, brown sugar and salt. MIx until all of the ingredients are completely blended. Add the pretzel bits and mix thoroughly. Add the powdered sugar and mix until completely combined and refrigerate for at least 30 minutes.
Line a small baking sheet with wax paper. Gently shape PB mass into a ball with your fingers. Place pralines on the paper and repeat with the remaining peanut butter mixture. Place the baking sheet into the refrigerator and chill for another 30 minutes .
When ready to dip the truffles, melt chocolate in water bath.
Dip one ball into the melted chocolate and using two forks roll it around ensuring that it is completely covered with chocolate. Let any extra chocolate drip off (make sure the chocolate layer is not too thick) and place back on the wax paper- lined sheet . Repeat with all of the pralines.
Garnish with the topping of your choice. Store in the refrigerator.
Enjoy!
________________________________________________________________________
To już ostatni post z pralinowej serii. Tym razem słodko-słone praliny z masłem orzechowym i precelkami. Idealnie zachowany jest w nich balans między słodyczą i słonością. Są obłędne!
Składniki:
na około 40 pralin
- 3 szklanki precelków
- 1 szklanka kremowego masła orzechowego
- 1 łyżka masła (w temperaturze pokojowej)
- 4 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
- 6 łyżek cukru pudru
- około 300 g czekolady
+ posypka, co wolicie:pokruszone precelki, utłuczone orzeszki ziemne lub gruba sól morska
Precelki umieść w plastikowej torebce/szmatce i za pomocą młotka rozkrusz na bardzo małe kawałeczki.
W misce wymieszaj masło orzechowe, masło, brązowy cukier i szczyptę soli. Mieszaj do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a masa będzie mieć kremową konsystencję. Następnie dodaj pokruszone precelki i wymieszaj całość. Dodać cukier puder i mieszaj do całkowitego połączenia składników.
Tak przygotowaną masę włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Po tym czasie, formuj z masy kuleczki o średnicy około 1.5 cm. Kulki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe kuleczki ponownie chłodź przez około 30 minut.
Po upływie tego czasu w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Czas na pokrywanie pralinek czekoladą, jest to dość mozolny proces ale efekt jest zniewalający! Delikatnie zanurz kuleczkę w rozpuszczonej czekoladzie, obróć ją kilka razy za pomocą widelca (upewnij się, że cała jest pokryta czekoladą, lecz warstwa nie może być za gruba). Tak przygotowaną pralinę ponownie umieść na blasze wyłożonej papierem. My dla dekoracji posypałyśmy każda pralinę grubą solą morską, ale możesz również użyć pokruszonych precelków lub orzeszków ziemnych. Jakąkolwiek posypkę wybierzesz pamiętaj udekorować praliny gdy czekolada jest jeszcze płynna! Powtórz czynność ze wszystkimi pralinami.
Ponownie schłodź pralinki w lodówce do całkowitego stężenia czekolady.
Przechowuj w lodówce!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Any doubts? Questions? Go for it! | Masz wątpliwości? Pytanie? Strzelaj ;)