piątek, 20 grudnia 2013

Chocolate-ginger cookies | Czekoladowo-imbirowe ciasteczka


Every year for Christmas we used to bake different kinds of cookies but since we've found this recipe we just can't imagine baking anything else. Soft, chewy, chocolate-ginger cookies. It's a winner ladies and gentelmen.

Ingredients:
(for about 50 cookies)
  • 200g dark chocolate
  • 1 1/2 cups + 1 Tbs all purpose flour
  • 1 tsp cinnamon
  • 1 1/4 tsp ground ginger
  • 1/4 tsp ground nutmeg
  • 1/4 tsp ground cloves
  • 1 tsp beaking soda
  • 1 tbs unsweetened cocoa powder
  • 120 g butter
  • 1 tbs freshly greated ginger
  • 1/2 cup brown sugar
  • 1/4 cup honey
  • 1/4 cup sugar (for rolling)
Preparation:

Chop chocolate into little chunks and set aside.

In medium bowl sift together dry ingredients: flour, ground ginger, cinnamon, nutmeg, cloves and cocoa.

In another bowl (using electric mixer) beat butter with greated ginger until whitened. Add brown sugar and beat until fully combined. Add honey and mix throughoutly. 

In a small bowl dissolve baking soda in 1 1/2 tsp boiling water. Add half of dry ingredient mixture into butter mixture. Beat in baking soda, then add remaining half of flour mixture. Mix in chopped chocolate, wrap the dough in a plastic and refrigerate for 2hours or more. 

Heat the oven to 325 degrees F. Roll dough into 1 1/2 inch balls and roll in sugar. Place on baking sheet about 2 inches apart. Bake until the surface cracks a little (should take about 10 minutes). Let cool before serving.

Enjoy!
____________________________________________________________

Mamy taką tradycję, przed Świętami Bożego Narodzenia próbujemy jakiś nowy przepis na ciasteczka (w końcu jak przyjdzie Święty Mikołaj to musi na niego czekać jakieś ciasteczko). Dwa lata temu trafiłyśmy na ten przepis i zakończyłyśmy poszukiwania. Są miękkie, czekoladowe i mocno imbirowe. Panie i Panowie prezentujemy wam zwycięzcę!

Składniki:
(na około 50 ciasteczek)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 1/ 2 szklanki + 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 1/ 4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka niesłodzonego kakao w proszku
  • 120 g masła
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki cukru (do obtoczenia)

Przygotowanie:

Pokrój czekoladę na niewielkie kawałeczki, odłóż na bok.

W średniej wielkości misce zmieszaj suche składniki : mąkę , mielony imbir, cynamon, gałkę muszkatołowa, goździki i kakao .

W innej misce ubij masło ze startym imbir. Kiedy masło będzie puszyste dodaj brązowy cukier i dalej ubijaj do połączenia składników. Następnie dodaj miód i ponownie dokładnie wymieszaj.

W małej miseczce rozpuść sodę w 1 1/2 łyżeczki wrzącej wody. Kolejno wsyp połowę suchych składników do maślanej masy, dokładnie wymieszaj. Dodaj rozpuszczoną sodę i ponownie wymieszaj. Dosyp pozostałe suche składniki i już ostatni raz ubij całość. Wymieszaj wcześniej posiekaną czekoladę, zawinąć ciasto w folię spożywczą i chłodź w lodówce prze 1 1/2 do 2 godzin.

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Uformuj z ciasta kulki o średnicy około 1 1/2 cm i obtocz każdą w cukrze. Ułóż je na blasze w odległości około 2 cm od siebie (ciasteczka się rozpływają). Piecz prze około 10 minut, ciasteczka ładnie popękają. Ostudź.

Smacznego !