100! One hundred posts on this blog and we hope that many more to come :) Every occasion to celebrate is good, and we decided to take advantage of this to introduce you to our favorite GOODIE - pralines. We do it every year during Christmas time and we give them as a little gift for family and friends as part of spreading the Christmas spririt. So here we are, announcing the Pralines weekend - the next three days we will present three different types, and you decide which of them you would like the most. As the first we proudly present Irish pralines with Bailey 's - very chocolaty flavor with a distinct hint of liqueur make them a favorite pralines among adult testers.
Ingredients:
(for approximately 90 pralines )
- 200g of sponge cake (we recomment buying one in a store)
- 200g butter (softened!)
- 250g dark chocolate
- 2.5 tablespoons of cocoa
- 2.5 tbsp icing sugar
- 12 tablespoons liqueur Bailey's
- 60 g ground almonds
+ powdered sugar for rounding
Preparation:
Grate the chocolate. Grind sponge cake to a fine powder and place in a bowl with grated chocolate. Add the remaining ingredients and mix until all the ingredients are combined. Place the mass in the fridge for about an hour.
After this time remove from the fridge and start shaping into small balls and roll each in icing sugar and voila - it's ready.
If you won't eat all 90 pralines at once (which is not impossible), be sure to store them in the fridge ;)
Enjoy!
_____________________________________________________________________
100! Sto postów za nami i mamy nadzieję, że wiele więcej przed nami:) Każda okazja do świętowania jest dobra, a tą postanowiłyśmy wykorzystać aby przedstawić wam nasz przebojowy GOODIE - praliny. Robimy je co roku w okresie bożonarodzeniowym i obdarowujemy nimi rodzinę i znajomych w ramach szerzenia ducha Świąt. Ogłaszamy więc weekend pralinowy - przez trzy kolejne dni zaprezentujemy trzy rodzaje pralin, a wy sami zdecydujecie które z nich najbardziej przypadną wam do gustu. Jako pierwsze przedstawiamy Irlandzkie pralinki z Bailey's - mocno czekoladowe z wyraźną nutą likieru sprawiają, że są to ulubione praliny dorosłych testerów.
Składniki:
(na około 90 pralin)
- 200g biszkoptu (polecamy zakup gotowych spodów biszkoptowych)
- 200g miękkiego masła
- 250g gorzkiej czekolady
- 2,5 łyżki kakao
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 12 łyżek likieru Bailey's
- 60 g zmielonych migdałów
+cukier puder do obtoczenia
Przygotowanie:
Zetrzyj czekoladę na tarce o małych oczkach. Biszkopt zmiel na drobny proszek i dodaj do miski z startą czekoladą. Dodaj resztę składników i wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Tak przygotowaną masę włóż do lodówki na ok. godzinę.
Po tym czasie wyjmij masę z lodówki, uformuj niewielkie kuleczki (o średnicy 1.5-2 cm). Obtocz każdą pralinę w cukrze pudrze i gotowe.
Jeżeli nie zjesz wszystkich 90 pralin na raz (co wcale nie jest wykluczone) pamiętaj aby przechowywać je w lodówce;)
Smacznego!
A moga byc herbatniki lub biszkopty zmielone w malakserze?
OdpowiedzUsuńBiszkopty jak najbardziej się sprawdzą. Upewnij się tylko że są dokładnie zmielone :)
UsuńOczywiscie , dziekuje ;) a moze zrobicie jakies fudge? ;)
UsuńNie jesteśmy pewne czy się wyrobimy, ale postaramy się!
Usuń