Day two in our mini praline series. Today we present Chocolate chip cookie dough pralines and I believe that the name speaks for itself. Little bites of heaven covered in coco powder.
(for about 90 truffles)
- 1 cup butter (room temperature)
- 3/4 cup white sugar
- 3/4 cup brown sugar
- 2 1/2 cups all purpose flour
- 1 teaspoon salt
- 1 teaspoon vanilla paste/extract
- 1/3 cup milk (cream or any other types of milk will work too)
- 1 cup mini semi-sweet chocolate chips
Directions:
In a large bowl cream butter and both sugars until light and fluffy. Pour in milk and vanilla paste/extract. Mix everything thoroughly. Stir in flour (add 1/2 cup at the time, mix well and then add another one ect.) and salt and mix on low speed (or by hand) until incorporated. Stir in chocolate chips.
Place in a fridge for an hour.
After this time, take out the dough and form balls (about 1.5-2 cm diameter) and place on baking paper. Next and the last step is rolling each ball in coco powder and voila - it's ready.
Store in the fridge.
Enjoy!
_____________________________________________________________
Dzień drugi naszej pralinowej mini serii. Dzisiaj prezentujemy praliny ciasteczkowe. Małe kawałeczki nieba pokryte gorzkim kakao.
Składniki:
(na około 90 trufli)
- 230 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 3/4 szklanki białego cukru
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pasty/ekstraktu z wanilii
- 1/3 szklanki mleka (śmietana lub inne rodzaje mleka też się nadadzą!)
- 1 szklanka gorzkiej czekolady pokrojonej w bardzo małe kawałeczki
+ kakao do obtoczenia
Przygotowanie:
W dużej misce ubij masło razem z dwoma rodzajami cukru aż powstanie lekka i puszysta masa. Do miski dolej mleko i pastę/ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę (dodawaj po 1/2 szklanki na raz, dobrze wymieszaj, a następnie dodaj kolejną porcję itd.) i sól i wymieszaj na niskich obrotach miksera (lub ręcznie), aż wszystkie składniki będą dobrze połączone. Dodaj kawałeczki czekolady i wymieszaj.
Umieść w lodówce na godzinę.
Po tym czasie wyjmij masę z lodówki i uformuj kulki (o średnicy około 1.5-2 cm) i umieść je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Następny i ostatni krok to obtoczenie każdej kuleczki w kakao (najłatwiej będzie jak wysypiesz kakao na duży talerz i na nim będziesz obtaczać pralinki) i voila - gotowe.
Tak przygotowane praliny przechowuj w lodówce.
Surowe z maka?
OdpowiedzUsuńTak, te pralinki to jakby surowe ciasto na ciasteczka (kto go nie uwielbia) obtoczone w kakao. Obiecujemy że nie smakują mąką :)
Usuń