wtorek, 17 grudnia 2013

Poppyseed Christmas dessert | Makówki



There is no Christmas Eve dessert without poppy seed! Not here in Poland at least. Today we present the recipe slightly different than what you usually prepare. Sweet dessert with poppy seed and nuts.

Ingredients:
  • 1 soft bread
  • 1/2 liter of milk
  • 500 g  poppy seed
  • 200 ml water
  • 120 ml honey
  • 100 g brown sugar
  • 2 tablespoons butter
  • 80 g almonds ( chopped or almond flakes )
  • 50 g raisins (optional)
  • 2 teaspoons cinnamon
  • a few drops of almond flavoring
+ powdered sugar for sprinkling

Preparation:


Cut bread into 1/ 2 cm slices and pour the milk over it.

Place parboiled and grounded poppy seeds in a big saucepan. Add water, honey, sugar, butter, almonds, cinnamon and almond flavoring. Heat all the ingredients stirring constantly until well combined. Then set aside to cool poppy seed mass.

In a salad bowl arrange layers of soaked bread (it absorbs a lot of milk - squeeze it a little before placing in a bowl) and the poppy seed mass. Start with bread layer and finish with poppy seed mass. Place dessert in the refrigerator to cool.

Sprinkle with powdered sugar and/or decorate with almonds. Serve cold.

Enjoy!
________________________________________________________________________

Nie ma Wigilijnego deseru bez maku! Generalnie Święta Bożego Narodzenia bez maku to nie Święta. Stąd przepis na makówki czyli trochę inne makiełki. Też są makowe, migdałowe i słodkie. Dodatkowo mają korzenną nutę, którą zawdzięczają cynamonowi. Masa makowa przełożona jest namoczoną w mleku chałką. 
Szukacie alternatywy dla tradycyjnych makiełek ? To jest to ;)

Składniki:

  • 1 chałka
  • 1/2 litra mleka
  • 500 g maku (my mieliłyśmy sparzony mak - przepuściłyśmy go przez maszynkę 2 razy ale możesz użyć gotowej mielonej masy makowej)
  • 200 ml wody
  • 120 ml miodu
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 80 g migdałów (posiekane lub płatki migdałowe)
  • 50 g rodzynek (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • kilka kropel aromatu migdałowego
+ cukier puder do posypania 

Przygotowanie:



Pokrój chałkę na 1/2 cm kromki i zalej je mlekiem. 

Sparzony i zmielony mak umieść w sporym rondlu. Dodaj do niego wodę, miód, cukier, masło, migdały, cynamon i aromat migdałowy. Podgrzewaj całość mieszając aż składniki dobrze się połączą. Następnie odstaw masę makową do przestygnięcia.

W salaterce układamy warstwami namoczoną chałkę (bardzo chłonie mleko - odciśnij ją trochę przed umieszczeniem w salaterce) i masę makową. Zacznij od chałki a skończ na masie makowej tak będzie najładniej. Umieść makówki w lodówce do schłodzenia.

Przed podaniem oprósz cukrem pudrem lub/i udekoruj migdałami.

Smacznego!