czwartek, 19 grudnia 2013

Honey cake | Ciasto miodowe

Aromatic , spicy, honey , soft, moist ... we can go on and on couting great things about this cake. We baked it a few times and each time it was a revelation. Several people even sayed that this is one of the best cakes I've ever had!

Recipe borrowed from Nigella and a bit modified.

If you are bored with traditional gingerbread for Christmas, this is an ideal substitute.


Ingredients:

  • 500 g of flour
  • 3 teaspoons of baking powder
  • 3 teaspoons of baking soda
  • 150 g of brown sugar (not muscavado)
  • 1 heaped tsp gingerbread spice
  • 500 g golden syrup or honey
  • 250g butter
  • 300 ml of milk
  • 2 eggs

Preparation:

Preheat the oven to 355 degrees F. Prapade baking pan (we used one with the diameter of about 10 inches) - line your pan with parchment paper. 

In a large bowl, mix all dry ingredients. In a small saucepan pour golden syrup/honey and butter and heat until combined. In the meantime, break the eggs into a bowl and lightly beat. Add some milk to the honey mixture and mix together until the ingrediens are fully combined. Set aside to cool.

When the honey mixture is luke warm combine all the components. To do so pour honey mixture and beaten eggs to the bowl with dry ingredients and stir to completely combine the ingredients.

Pour the dough into prepared baking pan and bake for about 1 h 15 min.

For decoration you can sprinkle with icing sugar and/or any spicy seasoning (we added some cinnamon on top).

Enjoy!
________________________________________________________________________
Aromatyczne, korzenne, miodowe, miękkie, wilgotne... zalety tego ciasta można wymieniać bez końca. Piekłyśmy je już kilka razy i za każdym razem było objawieniem. Kilka osób przyznało nawet że jest to jedno z lepszych ciast jakie w życiu jedli! 

Przepis zapożyczony jest od Nigelli i trochę zmodyfikowany.

Jeżeli znudziliście się tradycyjnymi piernikami na Święta, to ciasto idealnie sprawdzi się jako substytut. Do tego jest proste w wykonaniu i nie wymaga przekładania. 

Składniki:
Na formę o średnicy około 25 cm
  • 500 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g brązowego cukru (nie muscavado)
  • 1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika
  • 500 g golden syrupu lub miodu
  • 250 g masła
  • 300 ml mleka 
  • 2 jajka 
Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 C.

W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W niewielkim rondelku umieść golden syrup/miód i masło i podgrzewaj do połączenia składników. W międzyczasie wbij jajka do miseczki i lekko roztrzep. Do miodowej mikstury dolej mleko, wymieszaj całość. Pozostaw masę do lekkiego przestygnięcia, nie chcemy by jajka się ścięły.

Kiedy masa miodowa jest już przynajmniej letnia połącz wszystkie składniki. Wlej miodową masę oraz roztrzepane jajka do suchych składników i mieszaj do całkowitego połączenia składników.

Gotową masę przelej do dokładnie wyściełanej papierem formy i piecz przez około 1 h 15 min (do suchego patyczka).

Dla dekoracji możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem lub/i dowolną przyprawą korzenną.

Smacznego!