wtorek, 26 listopada 2013

Old Fashioned Polish Gingerbread Cake | Staropolski Piernik z Orzechami



Traditional oldschool Polish heavy gingerbread with honey and nuts! Baking this cake before the Christmas time we get a little sentimental, don't you ? ;)


Ingredients:
  • 1 tablespoon sugar
  • 3 tablespoons water
  • 80 grams of butter
  • 500 g of flour
  • 250 g icing sugar
  • 250 g of honey ( liquid )
  • 150 grams of walnuts ( cut into strips )
  • 4 large or 5 small eggs ( whites and yolks separately )
  • 2 tablespoons of baking spice (mix of cinnamon, ginger, nutmeg and clove)
  • 1 teaspoon baking soda
  • pinch of salt
+ some fat and flour to prepare a baking pan

Preparation:

Preheat the oven to 355 degrees.

We start with the preparation of caramel. On low heat 1 tablespoon sugar until it gets brown-ish color, then add 3 tablespoons of water and bring to the boil. Set aside to cool.

Place the butter in a large bowl and whisk until fluffy. Then, (while you keep mixing), add the egg yolks, powdered sugar ( sieved through a sieve ), honey, baking soda, caramel, spices and half the flour ( also sieved ).

In a bowl combine egg whites with a pinch of salt and whisk to stiff peaks .

Add the beaten egg whites to the previously prepared mass. Sprinkle over the remaining flour and nuts . Mix thoroughly together.

Put the mixture into pre-buttered and floured rectangular baking pan (like the one pictured below).

Bake for about 1 hour or until dry stick . When the gingerbread is ready, remove it from the oven, leaveing it in a hot oven will make it dry!

Serve solo, with butter, honey or your favorite jam.

Enjoy it !
__________________________________________________________

Tradycyjny staropolski ciężki piernik o mocno miodowym aromacie z bardzo dużą ilością orzechów! Kiedy spróbujecie pierwszy raz od razu przeniesiecie się do czasów dzieciństwa i piernika babci podanego z powidłami. My w okresie przedświątecznym robimy się trochę sentymentalne, a Wy ? ;)

Składniki:
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki wody
  • 80 gram masła
  • 500 g mąki
  • 250 g cukry pudru
  • 250 g miodu (płynnego, jeżeli jest scukrzony podgrzej go by miał gładką konsystencję)
  • 150 gram orzechów włoskich (pokrojonych w paseczki)
  • 4 duże lub 5 małych jajek (osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżki przyprawy do piernika lub własnoręcznie zmieszanych przypraw (cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
+tłuszcz i mąka do przygotowania blachy do pieczenia

Przygotowanie:


Nastaw piekarnik na 180 stopni.

Zaczynamy od przygotowania karmelu. Na niewielkim ogniu zrumień 1 łyżkę cukru, następnie dolej do niego 3 łyżki wody i zagotuj. Odstaw do przestygnięcia. 

W dużej misce umieść masło i ubij na puszystą masę. Następnie, ciągle ucierając, dodawaj żółtka, cukier puder (przesiany przez sito), miód, sodę, karmel, przyprawy oraz połowę mąki (również przesianej przez sito). 

Białka jajek ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.

Ubite białka dodaj do wcześniej przyrządzonej masy. Dosyp również pozostałą mąkę oraz orzechy. Dokładnie wymieszaj całość.

Przełóż masę do wcześniej posmarowanej masłem i obsypanej mąką podłużnej formy do pieczenia.

Piecz przez około 1 godziny lub do suchego patyczka. Gotowy piernik wyjmij z piekarnika, pozostawienie go w rozgrzanym piecyku grozi wysuszeniem!

Podawaj solo, z masłem, miodem lub ulubionymi powidłami.

Smacznego!