czwartek, 21 listopada 2013

Israel Straccino Shrimp | Izraelskie Krewetki Straccino



Show stopping recipe with shrimp baked with cheesy bread crumbs. Served with baked veggies and crunchy croutons create a perfect composition of taste and texture. 

We have got this recipe from a chef from Tel Aviv.

Ingredietns:
(for 8 servings - as a starter)

Bread crumbs:
  • 5 slices plain white bread
  • 1 tsp fresh thyme leaves
  • 100 gr straccino cheese (or fresh mozzarella with some extra salt)
  • pinch of salt
  • pinch of ground pepper
Shrimp:
  • 5-6 shrimps per person
  • 5 tbs lemon juice
  • 1 garlic clove, crushed
  • 1/2 cup olive oil
  • some salt&pepper
+30 roasted cherry tomatoes (roast it with some olive oil, garlic, salt and brown sugar)
+2 egg plants (cubes- fried in olive oil)
+2 handfulls of croutons
+some fresh basil leaves

Preparation:

Preheat oven to 430 degrees F. 

For the crumbs:

Put all ingredients in a food processor and pulse until it changes into thick crumbs.

For the shrimp:

In a small jar mix lemon juice, salt, pepper, garlic and olive oil. Shake until the ingredients are combined and set aside.

Place the shrimp on a lightly oiled roasting pan close to each other, season with salt and pepper and pour contetnt of a jar over the shrimp.

Sprinkle the shrimp with the crumbs and roast in the preheated oven for 6-8 minutes.

Mix roasted tomatoes, egg plants, croutons and basil and place on a plate. Pick the shrimps and place on top of the vegetables .

We serve it with a spoon of natural yogurt and a dash of ground chilli and salt.

Enjoy!
_______________________________________________________________________________

Bardzo efektowna przystawka z krewetkami zapiekanymi pod serową kruszonką. Podane z pieczonymi warzywami i chrupiąca kruszonką stanowią idealną kompozycję.

Przepis dostałyśmy do znajomej restauratorki z Tel Avivu. 

Składniki :
(porcja dla 8 osób - na przystawkę)

Chlebowe okruchy :
  • 5 plasterków zwykłego białego chleba
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 100 gr sera straccino ( ub świeża mozzarella z odrobiną soli)
  • szczypta soli
  • szczypta papryki mielonej
Krewetki :
  • 5-6 krewetek na osobę
  • 5 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku (zgnieciony)
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • trochę soli i pieprz
+30 pieczonych pomidorków cherry (piecz to z oliwą z oliwek, czosnkiem, solą i brązowym cukrem)
+2 bakłażany (pokrojone w kostkę - smażone w oliwie z oliwek)
+2 garści grzanek
+kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.

Chlebowe okruchy:

Umieść wszystkie składniki w malakserze i rozdrabniaj, aż zawartość zmieni się w grubo zmielone okruchy.

Krewetki :

W małym słoiku zmieszaj: sok z cytryny, sól, pieprz, czosnek i oliwę z oliwek. Mieszaj aż składniki dobrze się połączą i odstaw na bok.

Na lekko natłuszczoną brytfannę wyłóż krewetki, dopraw solą i pieprzem i polej sosem cytrynowym.

Posyp krewetki zmielonymi okruchami piecz w rozgrzanym piekarniku przez 6-8 minut .

Wymieszać pieczone pomidory, bakłażany, grzanki i posiekane listki bazylii i umieść zgrabnie na talerzu. Na wierzchu warzyw umieść po kilka krewetek.

My podajemy to danie z łyżką jogurtu naturalnego i odrobiną mielonego chili i soli.

Smacznego!