niedziela, 24 listopada 2013

Baked french toast | Pieczone tosty francuskie


French toast is a breakfast that everybody loves and today we came up with little healthier version of this classic recipe. Great thing about it is that you can prepare it the night before to save some time in the morning.


Ingredients:
makes 4 servings

  • 3 Tbsp honey 
  • 1/4 cup water
  • 1 Tbsp butter/cooking spray
  • 1 whole wheat french baguette
  • 4 large eggs
  • 2-2 1/2 cups milk (we used lowfat milk)
  • 1 1/2 tsp vanilla extract
  • 1 tsp rum (optional)
  • 1/4 tsp salt
  • 1 tsp cinnamon

+ maple syrup/honey 

Preparation:

Preheat the oven to 360 F.

In a small saucepan place honey and water over low-high heat, stirring, until combined. Pour into a 12x8 inches baking dish coated with butter/cooking spray. 

Cut the baguette into cubes (1x1 inch). Place in the baking dish.


In a large bowl place eggs, milk, vanilla, rum, cinnamon and salt. Whisk until smooth and fully combined. Pour evenly over bread. Mix everything well.

Place in the oven and bake for about 30 minutes. Mix the ingredients every 10 minutes (2 times), so that all the bread is evenly covered with egg mixture. Don't worry if it looks messy, the last 10 minutes will make it look golden-brown, baked and perfect :)

Sprinkle with maple syrup or honey.

Enjoy!


________________________________________________________________
Francuskie tosty to śniadanie uwielbiane przez wszystkich. a dziś wypróbowałyśmy nieco zdrowszą wersję tego klasyku. Co więcej można przygotować dzień wcześniej, aby zaoszczędzić trochę czasu rano.

Składniki:
na ​​4 porcje
  • 3 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 pełnoziarnista bagietka
  • 4 duże jajka
  • 2 szklanki mleka (użyliśmy odtłuszczone mleko)
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
+ Syrop klonowy/miód

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

W małym rondelku umieść miód i wodę i podgrzewaj mieszając aż do połączenia składników. Przelej do naczynia żaroodpornego o wymiarach około  20x30 cm, wcześniej posmarowanego masłem.

Bagietkę pokrój w kostkę (o boku około 2x2 cm). Umieścić w naczyniu do pieczenia.

W dużej misce wymieszaj jajka, mleko, wanilię, rumu, cynamon i sól. Roztrzepuj do połączenia składników. Miksturą zalej równomiernie chleb. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Umieścić w piekarniku i piecz przez około 30 minut. Przemieszaj składniki 2 razy, czyli co około 10 minut, tak by chleb był równomiernie pokryty jajeczna masą. Nie martw się, jeśli pudding wygląda trochę niechlujnie, ostatnie 10 minut sprawi że będzie złoto-brązowy i idealnie zapieczony.

Podając polej syropem klonowym lub miodem.

Smacznego!