środa, 30 października 2013

Sweet Orange Risotto | Słodkie Pomarańczowe Riostto


On fall mornings there's nothing better than a sweet breakfast. Today we started the day with creamy, orange risotto with a hint of cinnamon. Risotto os sweetened with honey which gives it a slightly rustic feel. Try it!


Ingredients:
(serves 2)
  • 1 teaspoon of butter (I've used peanut )
  • 1 tablespoon olive oil
  • 3/4 cup of rice for risotto
  • 2-3 cups of milk
  • 1 orange
  • 1 teaspoon cinnamon + some for sprinkling
  • 1 tablespoon honey

Preparation:

In a saucepan, melt the butter with the olive oil. Add the rice and cook for a minute until the sides are slightly transparent (be careful not to burn it!). Then start to pour portions of warm milk. When first portion of milk (about 1 ladle) absorbs add more.At that point add zest from 1 orange. Continue pouring milk. When the rice is already 'cooked' (try it if it is not too crunchy in the middle ;)), add the juice of half an orange, cinnamon and honey and mix thoroughly. Cut the other half of the orange into small pieces .

When risotto is ready divide it between two dishes, garnish with slices of orange and a dash of cinnamon.


Enjoy!
_______________________________________________________________________
Na jesienne poranki najlepsze są słodkie śniadania. Dzisiaj powitałyśmy dzień kremowym pomarańczowym risotto ze szczyptą cynamonu. Risotto osłodziłyśmy miodem co nadaje mu lekko rustykalnego charakteru. Spróbujcie!

Składniki:

dwie porcje śniadaniowe
  • 1 łyżeczka masła (ja użyłam orzechowego)
  • 1 łyżka oliwy
  • 3/4 szklanki ryżu do risotto
  • 2-3 szklanki mleka 
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka cynamonu + trochę do posypania
  • 1 łyżka miodu
Przygotowanie:


W rondelku rozpuść masło z oliwą. Dodaj ryż i smaż przez chwilę aż jego boki będą lekko przezroczyste (uważaj żeby nie przypalić!). Następnie porcjami zacznij dolewać ciepłe mleko. Kiedy jedna porcja (około łyżki wazowej) mleka się wchłonie dolej następną. W międzyczasie, za pomocą tarki zetrzyj skórkę z pomarańczy (wcześniej dobrze umytej) i dodaj do ryżu. Kontynuuj dolewanie mleka. Kiedy ryż będzie już 'ugotowany' (spróbuj czy nie jest za bardzo chrupki w środku ;)), dodaj sok z połowy pomarańczy, cynamon i miód, dokładnie wymieszaj całość. Drugą połowę pomarańczy pokrój na niewielkie kawałki. 

Gotowe risotto podziel między 2 naczynia, udekoruj kawałkami pomarańczy i szczyptą cynamonu.

Smacznego!