sobota, 5 października 2013

Greek yogurt souffle | Suflet na bazie greckiego jogurtu



Light souffles perfect for people who care about their diet. Main ingredients of these are greek yogurt and eggs! You may serve them as a dessert or breakfast.

Ingredients:
(for 3 souffles)
  • 1 pack light Greek yogurt 
  • 2 eggs - separately whites and yolks
  • 2 tablespoons flour
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1/4 cup sugar (we used brown sugar)
  • pinch of salt
Preparation:


Preheat oven to 375 degrees F.

Prepare ramekins - grease it with butter and sprinkle bottom and sides lightly with sugar.

In medium size bowl, mix the Greek yogurt, egg yolks, flour, sugar, salt and vanilla.

In a separate bowl whisk the whites until foamy. Using a spoon gradually add whites into the bowl with the rest of the ingredients and gently mix the ingredients.

Put the mixture into pre-prepared molds. Be sure not to fill the molds to the brim - souffle needs a space to grow.

Bake in preheated oven for about 15-20 minutes.

Serve souffles immediately before they fall. We sprinkled little powdered sugar on top and add some blueberries.


Enjoy!


________________________________________________________________________


Lekkie suflety idealne dla osób dbających o linie, ich głównymi składnikami są jogurt grecki i jajka! Z powodzeniem sprawdzą się na śniadanie bądź deser. Gorąco polecamy!

Składniki:
(na 3 suflety)
  • 1 opakowanie lekkiego jogurtu greckiego
  • 2 jajka - oddzielnie białka i żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 szklanki cukru (my użyłyśmy brązowego cukru)
  • szczypta soli
Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

Przygotuj 3 foremki, nasmaruj je masłem i lekko oprósz brzeg i boku cukrem.

W średniego rozmiaru misce zmieszaj jogurt grecki, żółtka, mąkę, cukier, sól i wanilię.

W osobnym naczyniu ubij białka - powinny mieć one konsystencję gęstej piany. Przy pomocy łyżki stopniowo przekładaj białkową pianę do miski z resztą składników, delikatnie łącząc składniki. 

Przełóż masę do wcześniej przygotowanych foremek. Pamiętaj żeby nie wypełniać foremek po brzegi - suflet potrzebuje miejsca żeby urosnąć.

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15-20 min.

Suflet podajemy od razu zanim zdąży opaść. My oprószyłyśmy go niewielką ilością cukru pudru i dodałyśmy trochę borówek.

Smacznego!