sobota, 19 października 2013

Chicken Curry | Kurczak Curry


Another  recipe of worming up series, this time inspired by the book "Miss Dahl's Voluptuous Delights". Slightly spicy,very coconutty curry with chicken . It warmed us up and cheered up a little during another cloudy, fall day.

Ingredients:
(for 4 servings)
  • 2 tablespoons olive oil
  • 1 onion
  • 1 fresh chili (seeded or not as you prefer)
  • 1/2 teaspoon chili flakes
  • 3 cloves of garlic (minced)
  • 2 tablespoons grated fresh ginger
  • 2 teaspoons curry powder
  • 4 chicken breast fillets (cut into bite-sized pieces )
  • 400 ml coconut milk (we used light version)
  • handful of chopped fresh coriander
  • salt and pepper

Preparation:

Finely chop the onion and chili. Heat the olive oil over medium-high heat, add chopped vegetables. Add garlick and ginger and fry for about 2-3 minutes. Add curry powder and mix thoroughly all the ingredients .

Add chicken to the pen and fry for a while, stirring occasionally .

Pour in the coconut milk and boil over a low-high heat for about 15 minutes. Just before serving, add chopped coriander (you may leave a few leaves for garnish), season to taste with salt nad pepper and mix thoroughly.

Serve with rice or rice noodles .

Enjoy!

___________________________________________________________________

Kolejny z serii rozgrzewających przepisów, tym razem zainspirowany książką "Apetyczna panna Dahl". Lekko pikantne, mocno kokosowe curry z kurczakiem. Nas rozgrzało i trochę poprawiło humor w kolejny szary, jesienny dzień.

Składniki: 
(na 4 porcje)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili  (z nasionami lub bez jak wolisz)
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki curry 
  • 4 filety z piersi kurczaka (pokrojonego w kawałki wielkości kęsa)
  • 400 ml mleka kokosowego (my użyłyśmy light)
  • garść świeżej posiekanej kolendry
  • sól i pieprz

Przygotowanie:


Drobno posiekaj cebulę i chili. Oliwę rozgrzej na średnim ogniu, dodaj posiekane warzywa. Prosto na patelnię przeciśnij czosnek przez praskę. Dorzuć imbir i smaż całość przez 2-3 minuty. Dodaj curry w proszku i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Do patelni dodaj pokrojonego kurczaka i smaż przez dłuższą chwilę, co jakiś czas mieszając. 

Dolej do patelni mleczko kokosowe i dalej podgrzewaj na małym ogniu, przez około 15 minut. Tuż przed podaniem dosyp posiekaną kolendrę (możesz zostawić kilka listków do dekoracji), dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj całość.

Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.

Smacznego!