czwartek, 24 października 2013

Pork with morrocan style sauce | Wieprzowina z sosem po marokańsku


Very aromatic dish with pork and vegetable sauce. Recipe inspired by Jamie Oliver and slightly modified.
It fits perfectly into our warming series dinners.

Ingredients:
(for 2 servings)

  • 1 red onion
  • 2 large ripe tomatoes
  • bunch of parsley
  • 1 chilli
  • 1 tablespoon tomato paste
  • 6 dried apricots ( Jamie gives 8 , for us it was a little too sweet ;))
  • 3 tablespoons olive oil for frying and possibly a neck
  • 1 tablespoon butter
  • 2 teaspoons ground cumin 1 teaspoon + Meat
  • a handful of pine nuts
  • 1 can chickpeas
  • 1 tablespoon balsamic vinegar
  • 250 g pork collar
  • salt and pepper

+ 200 g couscous ( prepared in accordance with the instructions on the package)
+ plain yogurt

Preparation:

Finely chop the onions and chili. Cut tomatoes into small pieces. Casually chop the parsley with stems. Cut apricots into thin strips.

In a large skillet heat up the oil. Add the onion, peppers, apricots and butter and cook until the ingredients are tender. Add 2 teaspoons of ground cumin, pine nuts and salt and pepper to taste, mix thoroughly. Next add the tomatoes, tomato paste, chickpeas (with marinade) and most of the parsley (save some for garnish). Pour extra 50 ml of water to the sauce. Bring the sauce to a boil and then leave on low heat for about 5 minutes. After this time, mash the vegetables with a spoon, so that some of them remained the same consistency and some turn into pureee. Add balsamic vinegar and mix thoroughly together.

When the sauce is cooking, it's time to prepare the meat. Heat up the grill pan. Cut the pork into approximately 2 cm pieces. Season the meat with a spoon of cumin, salt and pepper. Rub in the spices and fry pork in hot pan (depending on the pan you use, add the oil or not - remember that pork is fatty meat). Cook the meat for about 2 minutes on each side, until it gets golden brown.

Place prepared couscous on a plate, pour a large amount of sauce on top and add the pieces of meat. Last but not least pour over some natural yoghurt and garnish with parsley .

Enjoy!


________________________________________________________________________

Mocno aromatyczne danie z wieprzowiną i warzywnym sosem. Przypis podpatrzony u Jamiego Olivera i lekko zmodyfikowany. 
Idealnie pasuje do naszej rozgrzewającej serii obiadów.

Składniki:
(składniki na 2 porcje)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 6 suszonych moreli (Jamie daje 8, dla nas było trochę za słodko ;))
  • 3 łyżki oliwy + ewentualnie do smażenia karkówki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki mielonego kminu + 1 łyżeczka do mięsa
  • garść orzeszków piniowych 
  • 1 puszka ciecierzycy 
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 250 g karkówki (ostatnio użyłam szynki, danie też było bardzo dobre ale najlepsze jednak wychodzi z karkówką)
  • sól i pieprz
+ 200 g kuskusu (przygotowany zgodnie z instrukcja na opakowaniu)
+jogurt naturalny

Przygotowanie:

Drobno posiekaj cebule i chili. Pomidory pokrój na niewielkie kawałki. Niedbale posiekaj pietruszkę razem z łodyżkami. Morele pokrój w cienkie paseczki.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, chili, morele i masło, smaż aż składniki lekko zmiękną. Dodaj 2 łyżeczki mielonego kminu, orzeszki piniowe oraz sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszaj całość. Na patelnię przełóż pomidory, koncentrat pomidorowy, ciecierzycę (razem z zalewą) oraz większość pietruszki (zostaw trochę do dekoracji). Dolej do sosu dodatkowe 50 ml wody. Doprowadź sos do wrzenia a następnie zostaw na małym ogniu przez około 5 minut. Po upłynięciu tego czasu niedbale rozgnieć sos za pomocą łyżki, tak by cześć warzyw pozostała w całości a część utworzyła puree. Dodaj ocet balsamiczny i dokładnie wymieszaj całość.

Kiedy sos się gotuje, czas przygotować mięso. Mocno rozgrzej patelnię grillową. Pokrój karczek na około 2 cm kawałki. Dopraw mięso łyżeczką kminu, solą i pieprzem. Dobrze wmasuj w mięso przyprawy a następnie usmaż je na rozgrzanej patelni (w zależności od patelni dodajcie oliwę bądź nie - pamiętajcie że karczek to tłuste mięso, wytopi się z niego trochę tłuszczu). Smaż mięso po około 2 minuty z każdej strony, aż będzie mieć złotobrązowy kolor.

Na talerzu ułóż kuskus, polej go sporą ilością sosu a na wierzchu ułóż kawałki mięsa. Całość polej jogurtem naturalnym i udekoruj pietruszką.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz